Egy magyar festőzseni szenvedélyes élete

Van egy magyar festőművésznő, akit itthon alig ismerünk, holott külföldön Chagall-lal, Modiglianival, Georges Braque-kal, Matisse-szal emlegetik egy sorban. Műveinek nemcsak az esztétikai, hanem a pénzügyi értéke is óriási, nincs még egy magyar alkotó, akinek a festményeiért annyit fizetnek a nemzetközi műkincs-kereskedelemben, mint az ő képeiért. (Nyitó kép: a könyv sajtóbemutatója; László Ágnes, a Kossuth Kiadó sajtófőnöke és a szerző, Szunyogh Szabolcs.)

A neve: Amrita Sher-Gil.

Édesanyja beregszászi lány, édesapja indiai rádzsa. Amrita Budapesten született, Magyarországon élt nyolcéves koráig, aztán a Horthy-rendszerben kibontakozó antiszemitizmus elől Indiába költözött a család. Párizsban tanult festészetet, húszéves korában, nőként és félig ázsiaiként elsőként elnyerte a Grand Salon  aranyérmét. (Ez a magyarok közül rajta kívül csak Munkácsy Mihálynak sikerült.)

Amrita Párizsban, Firenzében, Indiában élt, de a nyarakat Zebegényben töltötte. Jó barátságban állt Szőnyi Istvánnal, Aba-Novák Vilmossal, Karinthy Frigyessel, Hatvany Lajossal. Rövid életét hatalmas sikerek, óriási botrányok és megfejthetetlen rejtélyek kísérték. Indiában őt tekintik a szubkontinens modern művészetét létrehozó, nagy alkotónak. Utcákat, tereket neveztek el róla, az egyik képe egy bélyeget díszít, az Új-Delhi Nemzeti Múzeumban külön emeletet szenteltek Amrita Sher-Gilnek.

Amrita Sher-Gil festés közben.

Amritát női forradalmárként is számontartják, gyakran úgy emlegetik őt: „India Frida Kahlója”. Valóban sokat tett a pária lányokért, küzdött a kiszolgáltatottságuk ellen. Életét független asszonyként élte, számtalan szeretője között férfiak és nők is akadtak, házasságával pedig hatalmas botrányt okozott, de ő kitartott választása mellett.

Huszonnyolc évesen halt meg, váratlanul, alkotói ereje teljében.

Szunyogh Szabolcs olvasmányos, izgalmas, lebilincselő regénye végig kíséri Amrita életének egzotikus helyszíneit, bemutatja a hozzá kapcsolódó hírességeket, őszintén ír a fiatal lány viharos szerelmi életéről és mély tisztelettel adózik Amrita Sher-Gil csodálatos személyisége és fantasztikus tehetsége előtt.

Emléktábla a budai Szilágyi Dezső tér 4. számú házon.

A könyv egy sorozat része, amely híres női sorsokat mutat be, már megjelent az Alma Mahler-ről (Gustav Mahler felesége és a nagy szecessziós festő, Klimt szerelme), Edith Piaf-ról, Frida Kahlóról és Coco Chanelről szóló kötet. A sorozat legújabb darabja, Szunyogh Szabolcs regénye Amritha Sher-Gilről szól. Nemcsak fontos és értékes könyv ez, hanem letehetetlen olvasmány is. Szórakoztató, megrendítő és felemelő egyszerre.

(Szunyogh Szabolcs: Amrita Sher-Gil – Egy magyar festőzseni szenvedélyes élete. Kossuth Kiadó, 2020, 400 oldal, ISBN 978-963-54-4159-4.