MÁVAUT, 2020? Mától a MÁV-é a Volánbusz

Az állami tulajdonú közlekedési szolgáltató társaságok összehangolt, egységes közlekedésszakmai működtetésének és közös stratégiai irányításának hosszú távú erősítése végett mától a Volánbusz Zrt. tulajdonosi joggyakorlója a MÁV Zrt. – adja tudtul a lapunkhoz eljuttatott közleményében a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter. Tehát MÁVAUT 2020 – miként 1949 tavaszán… (Nyitó kép: indafoto.hu)

A kommüniké ekként folytatódik: „Az egységes irányítási struktúra megteremtésével megvalósul az a kormányzati szándék, hogy a jövőben az ország valamennyi településén javuljon a közösségi közlekedési közszolgáltatás, a vidéki lakosok mobilitásának biztosítása, a városi és agglomerációs forgalom pedig a környezetkímélő közösségi közlekedésre terelődjön át.

A közös stratégiai irányítás hosszú távon megteremti az egységes autóbuszos és vasúti menetrend kialakításához, a vasúti ráhordó hálózatok és a menetrendi csatlakozások fejlesztéséhez, valamint az egységes jegy- és tarifa rendszer, utastájékoztatás és arculat kialakításához szükséges feltételeket.

Az irányítási struktúra változásával kiemelt hangsúlyt kap a közlekedési szakmában dolgozók szociális biztonságának és megbecsülésének további erősítése, a munkahelyek megőrzése, illetve a közlekedésben dolgozók hivatásának és életpályamodelljének versenyképessé és vonzóvá tétele.

A társaságok önállósága, szakmai irányítása, a társaságok által ellátott személyszállítási feladatok nem változnak.”

(12:00) Távozik a Volánbusz Zrt. éléről Dávid Ilona közgazdász feladata sikeres teljesítése után. Az illetékes miniszter 2018 augusztusában a Volán-társaságok reorganizációjára, újjászervezésére kérte fel a most távozó elnök-vezérigazgatót, akinek irányításával 2019. október 1-jén megvalósult a Volán-társaságok integrációja, a hét regionális központból létrejött egy egységes, országos szolgáltatási lefedettséget biztosító 19 ezer főt foglalkoztató közszolgáltató vállalat.

A tavaly megkezdett jármű-fiatalítási programnak köszönhetően „folyamatosan javul” a helyközi és a 70 településen végzett helyi közösségi közlekedés színvonala, a mobil applikáción történő jegy- és bérletértékesítés bevezetésével pedig tovább bővült az utasok számára elérhető kényelmi szolgáltatások köre.