MOHAnet+Telenor: biztonságos ózonfertőtlenítés

Miközben a múlt hónapokban a fertőtlenítés kiemelt szerepet kapott az életünkben, a telemetriai megoldásokkal 14 éve foglalkozó magyar vállalkozás, a MOHAnet kidolgozta, miként lehet az ózonos fertőtlenítés biztonságos bárki számára, aki ózonnal szeretné sterilizálni környezetét. (A nyitó képen: koronavírusos időszakban különösen nagy hasznát veszi az ember.)

Az ózonos fertőtlenítés nem újdonság, alkalmazása nagy múltra tekint vissza, azonban a kezdeti alacsony műszaki színvonal és hatásfok miatt igazán csak a környezetvédelmi szempontok előtérbe kerülésével vált népszerűvé: az ózonos eljárások nem termelnek egészségre káros mellékterméket, a fertőtlenítő eljárás végeztével az ózon maradványok nélkül tiszta oxigénné alakul vissza. Az ózon alapvetően mérgező gáz, ám szakszerű használata zárt terekben magas szintű fertőtlenítésre alkalmas. Hogyan lehet biztonságosan és az emberi tévedés lehetőségét a legkisebbre csökkentve fertőtleníteni? Ez volt a MOHAnet és az Ozone White célja, amikor a meglévő ózonfertőtlenítési folyamataik fejlesztésén gondolkodtak.

Havasi Zoltán, a MOHAnet vezérigazgatója tudósítónknak elmondta, hogy cége tavaly áprilisban kapta a felkérést a nemzetközileg jól ismert Ozone White-tól. A cél egy automatizált, egyszerűen és biztonságosan használható rendszer kialakítása volt. „Előttünk még senki sem foglalkozott hasonlóval, így számos technikai akadállyal csak a fejlesztés közben szembesültünk. Először is meg kellett értenünk, hogy milyen logika alapján működik az ózon-szenzor, ezt kellett a már nálunk lévő tudással és tapasztalattal összekapcsolni… Mindössze 5 hónap alatt sikerült távolról is felügyelhető és irányítható rendszert létrehoznunk, ami kizárja az emberi tévedés lehetőségét.”

A fejlesztés öt hónapja alatt nem csupán mobil alkalmazás segítségével működtethető ózonszenzort fejlesztettek ki a MOHAnet Mobilsystems Zrt. szakemberei, hanem a teljes rendszert is megújították. Az ózongenerátor Telenor mobilinternet-kapcsolaton keresztül kommunikál a szenzorokkal, ami másodpercről-másodpercre pontos adatokat szolgáltat a fertőtlenítés állapotáról. Mobilalkalmazással követhető, hogyan terjed az ózon a fertőtlenítésre kijelölt térben, és miként alakul vissza a behatási idő után oxigénné.

A mindaddig gázmesterek által végzett méréseket immár a készülékben lévő szenzor látja el, ami képes pontosan megítélni, hogy az adott térben mennyi ózon felhasználására van szükség a fertőtlenítéshez, mikor tekinthető biztonságosnak az ózonkoncentráció. A használó a mobilalkalmazásban követheti végig a folyamatot a fertőtlenítés alatt álló objektumtól távol, akár 100 kilométerrel messzebbről is figyelheti. Az IoT-vezérelt ózongenerátoros fertőtlenítés adatait a rendszer naplózza és az adatokat automatikusan továbbítja a bárki számára elérhető nemzetközi nyilvántartásba.