Egyre kelendőbbek a családi házak

Kiváló lehetőséget kínál a családi házak értékesítésére a nemrégiben bejelentett kibővített c és a kedvező piaci környezet – állítják szakértők. Az egyik nagy ingatlanos cég közreműködésével létrejött adásvételek alapján a nagyvárosokban átlagosan két hónappal csökkent a családi házak értékesítési ideje a múlt öt évben. Mostantól a CSOK hatására még rövidülhet.

Ingatlanszakértők szerint az állami támogatás mellett a piac alakulása is kedvezhet az eladóknak. Kivételesen jó helyzetben vannak azok, akik a nagyvárosokban vagy a vonzáskörzetükben rendelkeznek családi házzal, mivel ezeken a területeken a múlt öt évben másfél, sőt, kétszeresére is nőhettek az árak miközben az értékesítési idő átlagosan két hónappal csökkent. A 90 és 140 négyzetméter közötti, jó elosztású, több szobás, téglaépítésű házak iránt a legnagyobb kereslet.

A ház mérete és a legközelebbi nagyvárostól való távolság eleve meghatározza, mikorra jön el a biztos vevő. Akár másfél–három hónappal is hosszabb értékesítési idővel kell számolnia annak, aki a központi településtől távolabb eső részen kínálja eladásra ingatlanját. Kiváló példa erre Győr, ahol az Otthon Centrum közvetítésével létrejött tranzakciók alapján egy családi ház átlagos értékesítési ideje csupán 70 nap; a győri járás további településein akár 140 nap is eltelhet az adásvételig (ugyanakkor mindkét érték az országos átlagnál kedvezőbb).

Az ingatlan mérete is döntő hatással van az értékesítés gyorsaságára: a 60 négyzetméteresnél kisebb ingatlanok átlagosan 45 nappal gyorsabban kelnek el, mint a kétszer akkorák.

Országosan a legtöbb családi házat megyei jogú városokban értékesítik. Közülük is kiemelkedik Debrecen, ahol a KSH adatai alapján a legtöbb családi ház kelt el 2017-ben. Tavaly a családi házak négyzetméterárai a legtöbb vidéki megyeszékhelyen 130–260 ezer forintra rúgtak attól függően, hogy az ország melyik részén hirdették az adott ingatlant. A legtöbbet Sopronban, Székesfehérvárott és Debrecenben ért tavaly egy családi ház: sorban 258, 251 és 240 ezer forintot is elkérhetett a tulajdonos négyzetméteréért. A legnehezebb helyzetben a salgótarjáni és hódmezővásárhelyi háztulajdonosok vannak: ők csak átlagosan 81–101 ezer forint négyzetméteráron tudták értékesíteni családi házaikat, jóval a megyeszékhelyi átlag alatt.

A családi otthonteremtési kedvezmény közelmúltban bejelentett bővítése sokak számára kedvező alkalmat kínál a vágyott családi ház megvételére. Becslés szerint mintegy 1600 olyan település található az országban, ahol a CSOK felhasználásnak feltételei teljesülnek (5000-nél kisebb lélekszámú település, ahol a lakosság száma 2003–17 között több mint 5 százalékkal csökkent) és a 10 millió forintos állami támogatásból egy legalább 80 négyzetméteres családi ház megvásárolható. A támogatás hatására várható élénkülő forgalomból igazán azok a települések tudnak majd profitálni, ahol a térség gazdasági helyzete is kielégítő, illetve a közelben lévő nagyváros biztosítja a kívánt munkahelyi és oktatási lehetőségeket – állítják ingatlanszakértők.