Egységes töltővel eleve csökkenthető az e-hulladék

Az Európai Parlament készen áll az egységes töltőről, így az e-hulladék csökkentéséről és a hordozható elektronikus készülékek egyszerűbb töltéséről tárgyalásokra a tagállamokkal. Kevesebb felesleges vezeték és töltő: a környezet és a fogyasztók szempontjából egyaránt jó lépés. A hordozható készülékeket USB C típusú csatlakozóval kell ellátni. A képviselők a vezeték nélküli töltést is egységesítenék.

A belső piaci és fogyasztóvédelmi bizottság április 20-án fogadta el a rádióberendezésekről szóló irányelvvel kapcsolatos álláspontját, amit a plenáris ülésen ma reggel tett bejelentéssel a Parlament jóváhagyott. A ház így készen áll a jogszabály végső formájáról az uniós kormányokkal folytatott tárgyalások megkezdésére.

Az új szabályok értelmében a fogyasztóknak nem kellene minden új készülékkel új töltőt és vezetéket venniük, hanem ugyanazt a töltőt használhatnák az összes kis és közepes méretű elektronikus eszközükhöz. Mindegy, hogy melyik gyártótól származnak, a vezetékes töltőről tölthető mobiltelefonokat, a táblagépeket, a digitális fényképezőgépeket, a fejhallgatókat, a kézi videójáték-konzolokat, a hordozható hangszórókat ezentúl USB C típusú csatlakozással kellene felszerelni. A kötelezettség alól kivételek azok a készülékek, amik túl kicsik ehhez a csatlakozóhoz, például az okosórák, az egészségi állapotot nyomon követő eszközök és bizonyos sporteszközök.

Az irányelv felülvizsgálata annak az uniós törekvésnek az egyik eleme, hogy az egységes piacon megjelenő termékek, és különösen az elektronikai berendezések fenntarthatóbbak legyenek, és kevesebb elektronikai hulladékot termeljünk.

A képviselők azt szeretnék, ha az új termékeken egyértelmű információ és könnyen érthető címkék tájékoztatnának a töltési módokról, és hogy a csomagolás tartalmaz-e töltőt. Ez segítene a félreértések kiküszöbölésében és egyszerűsítené a vásárlói döntéseket, hiszen a fogyasztók gyakran már számtalan töltővel rendelkeznek és nincs szükségük egy újabbra.

A képviselők a vezeték nélküli töltés terjedése miatt arra kérik az Európai Bizottságot, hogy 2026 végéig (!) nyújtson be egy tervet a vezeték nélküli töltési rendszerek harmonizálására is. A cél az, hogy az unió elkerülje a piac ismételt felaprózódását és csökkentse a környezet szempontjából káros hulladék mennyiségét. A képviselők emellett a fogyasztók számára kényelmesebbé tennék a töltési megoldásokat, és kiküszöbölnék, hogy a fogyasztók az egymással nem együttműködő rendszerek miatt egy-egy gyártó foglyává váljanak.

Alex Agius Saliba (S&D, Málta) jelentéstevő szerint „évente ötszázmillió, hordozható készülékekhez készült töltőt szállítanak Európába, ami 11-13 ezer tonna e-hulladékot eredményez. A mobiltelefonok és egyéb kis és közepes méretű elektronikai cikkek egységes töltőjével mindenki jól járna…”

A Parlament és a belső piaci és fogyasztóvédelmi bizottság már egy évtizede sürgeti az egységes töltő bevezetését és egy erre vonatkozó jogszabálytervezet benyújtását a Bizottságtól. A Bizottság végül 2021. szeptember 23-án nyújtotta be javaslatát.