Sötétedéskor megelevenedik a Bécsi Műszaki Múzeum homlokzata

Érdekes látnivalóval bővült az osztrák főváros: sötétedés után lenyűgöző fényhatások elevenednek meg a műszaki múzeum homlokzatán. A fényjáték az aktuális kiállításokra hívja föl a figyelmet, a rendezők így szeretnének kedvet csinálni a múzeumlátogatáshoz. (Mesterséges intelligencia készítette animáció a Bécsi Műszaki Múzeum homlokzatán © Technisches Museum Wien)

A múzeum épületéről elstartoló Ariane-6 hordozórakéta, mesterségesintelligencia-processzor, akkumulátorokat feltöltő napelemek – mostantól sötétedés után minden nap ilyen látvány fogadja a Technisches Museum Wien (Bécsi Műszaki Múzeum) előtt elhaladókat. A vetítéssel történelmi épület homlokzatához igazított képek és videók, 2D-s és 3D-s jelenetek az éppen bemutatott kiállításokhoz igazodnak és céljuk, hogy becsalogassák az embereket a tárlatokra.

Az Európai Űrügynökség (ESA) Ariane-6 hordozórakétája például a múzeum űrkutatással kapcsolatos bemutatójára igyekszik felhívni a figyelmet. Miután a rakéta Föld körüli pályára állt, a nézők megcsodálhatják, milyen a napfelkelte a világűrben, majd visszatérésekor a Kék Bolygó látványából kapnak ízelítőt.

Az „Energia” című állandó tárlathoz kapcsolódóan napelemek rajzolódnak ki az épület oszlopain, miközben kábelek óriási hálózatán keresztül akkumulátorokat töltenek fel.

A „Mesterséges intelligencia?” című időszaki kiállítás alkalmából MI-processzorrá változik az épület homlokzata, és lenyűgöző fényjátékként mutatkozik.

A különleges fényalkotások Lucas Dikany és Xaver Hopfgartner médiaalkotóknak köszönhetők; a kettős már az Ausztria legnagyobb és leggyorsabb gőzmozdonyának belső életéről készült videólátványossággal is lenyűgözte a múzeum látogatóit.

A mostani fényjátékhoz különféle technikákat használtak: az energia témakörhöz kapcsolódó jelenetek a klasszikus térbeli megjelenítés eredményei. Az űrkutatásról szóló fejezetnél már az Epic Games Unreal Engine cég játékfejlesztő motorját is segítségül hívták. A mesterséges intelligenciához készült tartalmak egy részét pedig mesterséges intelligencia készítette – műalkotások alapján.

Az épület elhelyezkedésének és a különleges vetítési technikának köszönhetően a Technisches Museum Wien Ausztria első olyan kiállítóháza, amelynek homlokzatára folyamatosan lehet vetíteni videóinstallációkat.