Eladták a magyar DIGI-t – a vevő: a 4iG

Lezárult a DIGI márciusban indított átvilágítása és szerződéskötési folyamata, melynek eredményeként végleges megállapodást kötött a 4iG Nyrt. a román RCS & RDS csoporttal a médiakonszern magyarországi érdekeltségeinek megvásárlásáról – tette közzé a tőkepiaci társaság a Budapesti Értéktőzsdén. Az adásvétellel és az utóbbi egy évben az infokommunikációs ágazatban végrehajtott vásárlásaival a 4iG a nagy, hazai távközlési szolgáltatók közé lép.

Magyarország egyik vezető távközlési és médiaszolgáltató vállalatának megszerzésével folytatja bővülését a 4iG Nyrt.: végleges adásvételi szerződést kötött az RCS & RDS konzorciummal a DIGI Távközlési Kft. és leányvállalatai megvásárlásáról. A tranzakció értéke 625 millió euró, átszámítva kb. 232 000 millió forint. Az ügylet a hatósági eljárásokat követően jövő januárban zárulhat.

A széleskörű szolgáltatási kínálattal rendelkező DIGI a magyar vezetékes hang, internet és televíziós piac második helyét foglalja el. A társaság csúcstechnológiás, az előfizetői végpontig kiépített optikai hálózatának (FTTH – Fiber to the home), megerősített gerinchálózati és műholdas infrastruktúra-fejlesztéseinek köszönhetően az ország bármely pontján képes magas minőségű szolgáltatást biztosítani.

A médiavállalat saját gyártású televíziós csatornákkal is rendelkezik, sportadói mellett további négy tematikus csatornával van jelen a televíziós műsorszolgáltatók között.

A DIGI 2019 májusától mobil távközlési szolgáltatást is kínál Magyarországon. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a vállalatnak 2300 bázisállomása van, a DIGIMobil szolgáltatás a lakosság több mint 90 százalékának kínál kültéri mobillefedettséget. Fejlett infrastruktúrájának köszönhetően a vállalat a hazai szolgáltatók között elsőként, a régióban pedig az elsők között indította el Magyarország jelenleg leggyorsabb lakossági internetszolgáltatását 10 Gbit/s sávszélességgel.

A DIGI megvásárlása fontos lépés az állami és magántőke egyesítésével létrejövő nemzeti távközlési és telekommunikációs infrastruktúra-szolgáltató vállalat létrehozásában, melynek platformtársasága az Antenna Hungária lesz a felek augusztus végi bejelentésének megfelelően. A 4iG az állammal kötött stratégiai megállapodása értelmében az Antenna Hungária Zrt.-be viszi be a távközlési érdekeltségeit, miáltal a 4iG többségi tulajdont szerez a vállalatban.  A fúzió eredményeként hatalmas távközlési holdingvállalat jön majd létre, amelynek hazai érdekeltségei (Antenna Hungária, DIGI, Invitel, Invitech, AH Net) a nyugat-balkáni régióban folyamatban lévő akvizícióknak köszönhetően, további távközlési vállalatokkal egészülhetnek ki.

A budapesti központtal működő 4iG Nyrt. a magyarországi informatikai és távközlési piac egyik meghatározó, Magyarország tudásalapú, digitális gazdaságának egyik vezető vállalatcsoportja. A 4iG több, mint 25 éve jelen van az iparági és iparágtól független újszerű technológiák területén, az informatikai és távközlési piac változásainak és igényeinek megfelelve folyamatosan bővíti szolgáltatásait, szakemberállományát. A vállalat alkalmazottainak száma csaknem kétezer. A társaság megoldásszállítóként fontos érdekeltségekkel rendelkezik az informatika, a távközlés, illetve az infrastruktúra-fejlesztésben. A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett társaság célja, hogy Magyarországon, valamint a közép-kelet-európai és a délkelet-európai térségben meghatározó piaci pozíciókat építsen ki az informatikai és távközlési szolgáltatásokban.

A DIGI országszerte több mint 1,1 millió előfizetőt szolgál ki, és több mint 2,5 millió előfizetéssel (RGU) rendelkezik. A DIGI által üzemeltetett hálózatok többsége fejlett száloptikás technológián alapul. A DIGI Csoport magyarországi alkalmazottainak száma meghaladja a 3.000 főt. Az elmúlt évben a médiakonszern magyarországi érdekeltségeinek konszolidált árbevétele 70 milliárd forint volt, korrigált EBITDA-ja pedig elérte a 19 milliárd forintot. A DIGI 61, míg leányvállalata, az Invitel további 16 ügyfélszolgálati irodával rendelkezik Magyarország nagyobb városaiban.

Német hadiipari óriás szállhat be a NER-közeli 4iG-be