Eltűnt a Merkel-fék

Tegnap délután végigfutott ugyan a hír a független magyar online médián, de annak, aki esetleg nem olvasta, összefoglaljuk. A malaysia-today című maláj lap MalaysiaNow néven működő hírportálja jelentette, hogy nyomozó hatóságok közös razziát hajtottak végre a Vinod Sekhar üzletemberhez kötődő irodákban.

Az akció egy nagyszabásúnak ígérkező pénzmosási és adóelkerülési ügy felgöngyölítésének első lépése volt a maláj illetékesek szerint. És hogy ez miért érdekes magyar szemmel? Ugyanez a portál júniusban megírta Vinod Sekharról, hogy oroszlánrésze volt abban a sok ezer millió dolláros ügyletben, amelyben lélegeztetőgépeket szállítottak Magyarországnak. A házkutatást két héttel ezelőtt, akkor hajtották végre, amikor Vinod Sekhar nem tartózkodott az országban. Dokumentumokat és egyéb tárgyakat foglaltak le.

Egyelőre ennyi tudható. Az 53 éves üzletember, akinek az apja egyébként a maláj gumiipar modernizálója volt, 2005-ben csődbe jutott, de tavaly ezen státusa alól mentesítették. Érdeklődéssel várjuk az ügy további fejleményeit.

A Reuters beszámol Thierry Breton francia EU-biztos bejelentéséről, amely szerint az Európai Bizottság azt tervezni, hogy jövőre – médiaszabadság-törvényjavaslat formájában – új szabályokat indítványoz a médiának a kormányzati befolyástól való védelmére, illetve annak megakadályozására, hogy a kisebb médiaintézmények nagy piaci szereplők kezébe kerüljenek. A hírügynökség utal arra: az uniós javaslattevő-végrehajtó testületnek ez a lépése összefügg azzal, hogy Lengyel-, Magyarországon, valamint Szlovéniában korlátozzák a médiaszabadságot, és hogy félő, az állami hirdetési megrendeléseknek a kormánypárti médiához áramoltatása közvetett politikai befolyásgyakorláshoz vezet a média fölött.   

„Fel akarunk lépni a médiavállalkozások tevékenységébe való mindenfajta jogtalan beavatkozással szemben. Meg akarjuk védeni a médiapluralizmust, beleértve az online médiateret is, és biztosítani akarjuk, hogy egyetlen szereplő se nőhessen túlságosan nagyra, akkorára, ami miatt már aggódni kell a nyilvános vitákért” – idézi a Reuters az Európai Bizottságnak a belső piacért felelős francia tagját.

Most pedig nézzük a Politico című amerikai portál brüsszeli kiadását. „Eltűnt a Merkel-fék, amely mindig lassította és akadályozta az EU fellépését az ellen, hogy Orbán Viktor vagy Jarosław Kaczyński rátámadt a saját hazájában létező demokratikus intézményekre.” Ezekkel a szavakkal méltatja vendégszerzőként Guy Verhofstadt belga európai parlamenti képviselő, az EP liberális frakciójának volt vezetője és egykori belga kormányfő az új német kormánykoalíciós megállapodást, amelyet a szociáldemokraták, a zöldek és a liberálisok kötöttek meg.

Verhofstadt kiemeli a megállapodásnak azt az elemét, hogy Berlin fel kíván lépni az Európai Unióról szóló szerződés második cikkében foglalt értékek alátámasztása végett – az Európai Bizottságot felszólítja a meglévő jogállamisági mechanizmusok tényleges alkalmazására, a tagállamok képviselőiből álló Tanácsot pedig arra, hogy ne riadjon vissza az említett EU-szerződés hetedik cikkének alkalmazásától, amely az európai értékek megsértése esetén akár szavazati joguk felfüggesztésével is sújthatja az érintett tagállamokat.

A belga liberális politikus elismeréssel szól arról is, hogy az új német kormány – túllépve a tisztán nemzeti megfontolásokon – erősítené a szuverén Európai Uniónak a világban betöltött szerepét. Verhofstadt szerint az új német koalíció lehet az a ma még hiányzó utolsó darab ahhoz, hogy megfordítsák az áramlás irányát a kontinensen – hiszen Franciaországnak Emmanuel Macron személyében kivételesen európai szemléletű államfője van, Olaszországban pedig az igencsak rátermett Mario Draghi miniszterelnök a saját politikai jövőjét a covid-válság leküzdésével és az uniós helyreállítási alap várt gazdasági hatásával kapcsolta össze.

„A legtöbb európai fővárosban konstruktívabbá vált a vita, miközben az uniót hátráltató kormányok – a lengyel és a magyar – végül olyan messzire mentek, hogy azzal elszigetelték magukat” – fogalmaz Guy Verhofstadt.

Ide kívánkozik, hogy a Frankfurter Rundschau című német lap, amely tegnap vezércikket szentelt a berlini új kormány várható külpolitikájának, Verhofstadthoz hasonlóan szintén a német–francia–olasz trióról írt, mint az európai együttműködés potenciális motorjáról.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy nem lesz egyszerű a helyzet, ha ez a trió a közös európai külpolitika alakítása közben a gyorsabb haladás végett a tagállamok teljes egyhangúságának a megkövetelését az egyszerű többséggel kívánja majd lecserélni.

Ehhez nem minden további nélkül lennének partnerek a kisebb tagállamok, de akár Lengyel- és Magyarország sem – vélekedett a frankfurti lap.