Vérplazmaadás: emberbaráti kötelesség

Adj vérplazmát, ments életeket! Teddmegmost.hu – szól a felhívás. Az életmentés nem állhat meg – a vér és a vérkészítmények életfontosságúak a betegek számára. Tomán Szabina modell, Burai Krisztián zenész és Pál Dénes énekes személyes példájával hívja föl a figyelmet a vérplazmaadás fontosságára. Kérik, aki csak teheti, csatlakozzék a Sanaplasma és a Vascular Plazma közös kampányához.

Soha korábban nem hallottunk még ennyit a vérplazmaadás fontosságáról. A már gyógyult koronavírusos betegek vérplazmájától azt remélik sokan, hogy a koronavírus elleni gyógyításban is nagy szerepet kap majd. „Mivel a betegek számára a vér és vérkészítmények létfontosságú, a plazmaközpontok a kijárási korlátozás alatt is folyamatosan nyitva voltak. A plazmaadás mégis látványosan csökkent” – mondja dr. Nyerges Judit, a Vascular Plazma és a Sanaplasma-központok ügyvezetője. Holott a vérplazmából életmentő, mással nem helyettesíthető gyógyszerek készülnek, így fontos lenne, hogy a meglévő gyógyszerkészletek ne csappanjanak, hanem bővüljenek. A segítségre most még nagyobb szükség van, mint valaha!

„Ha az emberekben megszűnik a támogatási hajlam arra, hogy a másik ember életét segítse, megmentse, akkor a mi betegcsoportunk kihal” – mondja Csuja László, a Hemofíliások Baráti Körének Elnöke.

Magyarországon a vérzékeny betegek éves plazmaadagjához több mint félmillió, az immunvédekezési zavarral küszködők éves gyógyszerellátottságához pedig 40 ezer vérkészítmény-adomány szükséges.

A vérplazma egy szalmasárga folyadék – a vér 55%-a főként vizet, valamint ásványi anyagokat és fehérjét tartalmaz. A vérplazmaadás hasonlít a véradásra, de csak a vér plazma-összetevőjét veszik le. A plazmaferezis korszerű, pihentető környezetben, fekvő helyzetben zajlik. A szükséges kb. 6 decinyi plazmát egy gép veszi le a karból kb. háromnegyed óra alatt.

A vérplazmából életmentő, mással nem helyettesíthető gyógyszereket készítenek hemofíliás, azaz vérzékeny betegek, veleszületett immunhiánnyal élők, csontvelő- és szervátültetettek, súlyos égési sérültek, máj- és vesebetegek, hepatitisz B-ben szenvedők számára. Emellett plazmát használnak például a műtéteknél használt fibrin-ragasztó és tetanusz előállításához is.

A plazmaadást ingyenes orvosi vizsgálat előzi meg, kiderítendő, hogy az illető egészséges-e, alkalmas-e donornak. A Vascular Plazma és a Sanaplasma számára prioritás a plazmaadók és a munkatársak biztonsága.

A Sanaplasma és Vascular Plazma központok tulajdonosa a Takeda, mely több mint 75 év tapasztalattal rendelkezik az emberi vérplazma alapú terápiák területén. A vállalatcsoport jelenleg 22 plazma alapú készítményt jegyez, melyeket elsősorban a vérzékenységre, továbbá az immunhiányos állapotok kezelésére alkalmaznak.

A Vascular Plazma és a Sanaplasma az ország nyolc városában, tíz helyen fölkereshető.Íme: Budapesten a Köki Terminálban (Sanaplasma), a Lurdy-házban (Vascular Plazma); Debrecenben a Fórum mellett (Vascular Plazma); Egerben az Agria Parkban (Vascular Plazma); Kecskeméten a Malom Parkban (Sanaplasma); Miskolcon a Szinva-parkban (Vascular Plazma); Nyíregyházán a Nyír Plázában (Vascular Plazma); Pécsett a Bajcsy-Zsilinszky utca 2/1. alatt (Sanaplasma) és a Király utca 66. alatt (Vascular Plazma), végül Szegeden, a Dóm tér 3-4-ben (Vascular Plazma).

Egy plazmaadó évente negyvenötször adhat plazmát, így összesen 34 literrel segíthet a rászorulóknak. Már egy alkalom is nagy segítség a betegeknek. A plazmaadók jó tettükért alkalmanként 8000 Ft-ot kapnak, valamint ingyenes és rendszeres orvosi és laboratóriumi vizsgálatokban részesülnek.

A vérplazmaadáshoz szükséges további tudnivalók.

A koronavírus-gyógyultak vérplazmájáról és a COVID-19 potenciális terápiájának kutatásáról bővebb információ itt.