Elkezdték a bécsi gyerekek iskolai oltását a koronavírus ellen

Egy héttel azután, hogy az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyta a Pfizer/Biontech koronavírus elleni vakcináját az 5–11 éves korosztály számára, Bécs már meg is kezdte az alsósok iskolai oltását. Ebből a korosztályból eddig 17 800 gyerek kapta meg az első dózist. (A nyitó képen: bécsi kisiskolások ajándékba kapott maszkokkal © PID / Fürthner)

Bécsben az 5–11 évesek már nemcsak a gyerekorvosnál vagy a gyermekoltó-pontokon kaphatják meg a koronavírus elleni védőoltást, hanem – a többi oltáshoz hasonlóan – az iskolában is. Az osztrák főváros egy héttel azután, hogy az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyta a Pfizer/Biontech vakcináját az 5-11 éves korosztály számára, kísérleti jelleggel már meg is kezdte az iskolai oltások szervezését.

A következő néhány hétben négy kerület nyolc általános iskolájában szerveznek koronavírus elleni oltónapokat az alsósoknak, majd a tapasztalatokat levonva az összes önkormányzati iskolára kiterjesztik a programot. A sort egyébként a steinlechnergassei általános iskola nyitotta, ahol 455 érintett tanulóból 125 már meg is kapta az első oltását.

Az iskolai oltásról természetesen előzetesen értesítik a szülőket, akiknek a hozzájárulása feltétlenül szükséges. Ráadásul, ha a szülő szeretné, akár ott is lehet gyermeke oltásakor. A vakcinát az iskolaorvosok adják be. A második dózist szintén az iskolában, közvetlenül a karácsonyi szünet után kapják meg a gyerekek, akiket a felnőttekhez hasonlóan oltási igazolvánnyal is ellátnak.  

Az iskolai oltások kapcsán Peter Hacker egészségügyi városi tanácsnok elmondta: mivel Bécsben már három hete lehetséges az 5–11 évesek oltása, ebből a korosztályból már 17 800 gyerek kapta meg a koronavírus elleni első oltását.

Ez azért is fontos, mert a gyerekek körében nagyon magas a fertőzési arány, és noha legtöbbjük enyhe tünetekkel vészeli át a betegséget, náluk is jelentkezhetnek komplikációk és lehetnek hosszú távú következményei a betegségnek. Az oltásnak köszönhetően azonban a legfiatalabbak is védve vannak.