Ellopott adatok, visszaszerzett adatok: bizonytalan végű alku

Megduplázódott az idén az adatok visszaállításának költsége, így sok vállalat inkább a váltságdíj kifizetését választja. Csakhogy: ha kifizeti is a váltságdíjat, ez még nem jelenti, hogy visszakapja adatait, sőt, az esetek egy részében a váltságdíj kidobott pénz.

A zsarolóvírusos támadások egyre több szervezet és vállalat életét keserítik meg – derül ki a ProLion több mint 6000 résztevővel készített felmérésből. A kutatásban brit és európai vállalatok képviselőit kérdezték meg, és kiderült, hogy 43 százalékukat érte külső kibertámadás 2020-ban (2019-ben ez az arány csupán 38 százalék volt). A válaszadók 17 százaléka annyira komoly támadást szenvedett el, hogy az pénzügyi szempontból veszélyeztette a szervezet jövőjét.

A támadások hatoda zsarolóvírusos támadás volt, és közülük a szervezetek több mint fele (58 százalékuk) fizetett is váltságdíjat. Ez arra bátorította a támadókat, hogy egyre magasabb váltságdíjakat kérjenek: a Sophos kutatása szerint az átlagos váltágdíj 170 404 dollárra (50 millió forint) nőtt. A legnagyobb kifizetett váltságdíj 3,2 millió dollár (950 millió forint) volt.

Az 5400 IT-döntéshozó bevonásával készített kutatás szerint attól, hogy a vállalatok kifizetik a váltságdíjat, nem kapják vissza maradéktalanul a saját adataikat. A váltságdíjat fizető vállalatok mindössze 8 százaléka kapta vissza maradéktalanul az összes adatát.

A cégek harmada (29 százaléka) pedig csupán az adatainak körülbelül a felét szerezte vissza, mialatt átlagosan az adatok 65%-át tudták visszaállítani a vállalatok, vagy másképpen fogalmazva: átlagosan az adatok egyharmada veszik oda olyankor is, ha kifizetik a váltságdíjat.

Érdekes, hogy a zsarolóvírusos támadások száma csökkent a 2020-ban regisztrált 51 százalékról 37 százalékra, viszont az adatok visszaállításának költsége és a váltságdíjak növekedtek. A vállalati adatok visszaállításának költsége (ami magában foglalja a vállalat kiesését, az elveszett rendeléseket, a bírságokat stb.) az átlagos 761 106 (225 millió forint) dollárról 1,85 millió dollárra (549 millió forint) nőtt 2021-ben.

Csaknem tízszer többe kerül az adatokat saját erőből visszaállítani, mint kifizetni a kért váltságdíjat. Ezért a váltságdíjat kifizető vállalatok aránya 32 százalékra nőtt a 2020-as 26 százalékról. Az esetek nagyobb részében ez ablakon kidobott pénz, az ellopott adatok végleg elvesznek. (A cikk forrása: ITProPortal)