Megszüntetés fenyegeti a Bolgár Helsinki Bizottságot

Bulgária legnagyobb emberi jogi civil szervezetét, a Bolgár Helsinki Bizottságot a kormánykoalíció egyik pártja megfenyegette, hogy a „nyíltan Bulgária-ellenes tevékenységeikért” megszüntetik. (A nyitó kép forrása: dertagdes.de)

„Ez egy precedens nélküli kísérlet arra, hogy egy független és kritikus szervezetet elhallgattassanak Bulgáriában. Bulgária az Európai Unió tagja, kötelessége tiszteletben tartania a jogállamiság követelményeit. Bízunk benne, hogy a főügyész határozottan elutasítja majd a szervezet megszüntetésére irányuló kezdeményezést” – mondta Massimo Moratti, az Amnesty International európai igazgató-helyettese.

A Bolgár Helsinki Bizottság az ország egyik legelismertebb emberi jogi szervezete. Fontos képzéseket szervez bíróknak és ügyészeknek, és jogi segítséget nyújt az állampolgároknak. A megszüntetésére tett kísérlet a véleménynyilvánítás szabadsága és az egyesülési jog gyakorlása elleni durva támadás.

Az Amnesty International teljes mértékben szolidaritást vállal a megtámadott Bolgár Helsinki Bizottsággal. Szeptember 30-án a VMRO-BND nevű párt levélben kérte a főügyészt, hogy törölje a Bolgár Helsinki Bizottságot a bírósági nyilvántartásból.A politikai szervezet azzal érvelt, hogy tevékenységeivel, köztük a bíráknak és ügyészeknek szervezett képzéseikkel, illetve az Emberi Jogok Európai Bírósága és hazai bírói fórumok előtti panaszosok képviseletével az Amnesty nyomást gyakorol a bíróságok függetlenségére.