Elnökjelölti portrék: Freund Tamás

Háromrészes cikksorozatban mutatja be az MTA kommunikációs főosztály Akadémia idei tisztújításának elnökjelöltjeit. A nyitó képen Freund Tamás. (Foto: mta.hu)

Milyen tudományos életút áll mögöttük? Kiket tartanak szellemi mestereiknek, és maguk milyen műhelyeket alapítottak? Hogyan vezették és vezetik a rájuk bízott intézményeket, szervezeteket? A cikkek végén közeli munkatársaik, szakmai partnereik nyilatkoznak az elnökjelöltekről.

Tavaly négy tanulmány is megjelent a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet (KOKI), MTA Kiváló Kutatóhely munkatársaitól a világ egyik legrangosabb tudományos folyóiratában, a Science-ben. Pusztán ennek alapján is joggal mondható, hogy 2019 a KOKI éve volt, pedig ugyanez az év rengeteg bizonytalanságot is hozott a magyar kutatóintézetek életében. A kormányzat ugyanis minden tiltakozás ellenére leválasztotta az Akadémiáról.

Freund Tamást, a KOKI igazgatóját és Oberfrank Ferenc ügyvezető igazgatót kérdeztük az intézet működéséről és arról, hogy mi áll e látszólagos ellentmondás hátterében. A teljes cikk itt olvasható, tessék kattintani!