Elszabadultak az árak a fővárosi lakáspiacon

Angyalföld és Újbuda a fővárosi újlakáspiac legkedveltebb helyszíne, ám az esztendővel ezelőttihez képest jó tizedével kevesebb lakás építése kezdődött el a fővárosban. Az Otthon Centrum harmadik negyedéves összegzése szerint az átlagos négyzetméterár 10 százalékkal nőtt, egy négyzetméter fajlagos ára ma 1,151 millió forint, a Hegyvidéken már átlagosan 2,5 millió forint kérnek ugyanezért. (A nyitó kép forrása: bauprofessor.de.)

Az Otthon Centrum szeptemberi felmérése szerint 404 fővárosi beruházással 30 ezer lakás épült. Közülük 6674 lakást ajánlottak megvételre: négyzetméterét átlagosan 1 151 000 forintos kínálták. A harmadik negyedévben 29 beruházás kezdődött el.

A 2020. szeptemberihez képest kevesebb beruházásról tudunk, az épülő és tervezett lakások száma 4000-rel, 11,8 százalékkal csökkent. Az idei harmadik negyedévben 29 helyen kezdődött lakásépítés, az esztendővel ezelőttihez képest 38 százalékos a csökkenés. Ugyanakkor az átlagos kínálati négyzetméterárak 10,1 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel ezelőttihez képest.

Továbbra is a pesti XIII. kerület vezet 66 építkezéssel, Budán a XI. kerület 48-cal a második, amelyet a budai oldalon a III. kerület követ 39, a pesti oldalon a VIII. kerület 29 beruházással. Az épülő lakások számát tekintve a XI. (Újbuda) és a XIII. kerület (Angyalföld) vezető szerepe vitathatatlan.

A legtöbb új építkezés a XIV. kerületben kezdődött a harmadik negyedévben, miközben az új lakások építését tekintve eddig szerénykedő külső pesti kerületek is kezdenek felzárkózni: kiemelkedő a XIX. kerület három új beruházással – köztük az egyik egy majdnem kétszáz lakásos társasház lesz, ha befejeződik a kivitelezés.

Az új építésű lakások fajlagos átlagára Budapesten 1,151 millió Ft/m2 volt, azaz egy év alatt 10,1 százalékos a drágulás. A legmagasabb fajlagos átlagár a XII. kerületre jellemző, kereken 2,5 millió forint (!), amelyet az V. kerület követ átlagosan 2 millió forinttal; ugyanakkor a II. és a VI. kerületben az átlagos négyzetméterár 1,5 millió forint fölött alakult a felmérés időpontjában.

A többi budai és belvárosi kerületben egymillió forint körül alakult a négyzetméterár, a külső pesti kerületekben ennél olcsóbbak az új lakások. A legolcsóbb fajlagos ár továbbra is a XXIII. kerületre jellemző: új lakások esetén 708 ezer Ft/m2.