EP-javaslatok a HIV, a tuberkulózis és a hepatitisz C leküzdésére

Az Európai Bizottságnak a növekvő számú HIV-, tuberkulózis- és hepatitisz C-megbetegedést hosszú távú uniós programok révén kellene kezelnie – olvasható egy szerdai állásfoglalásban. A lényeg: legyenek ingyenesek a HIV-tesztek; új válaszok kellenek az antibiotikumoknak ellenálló tuberkulózisra; összeurópai lépések a vírusos hepatitisz C ellen.

Összehangolt, az egész unióra kiterjedő fertőzés-ellenőrzési programokra van szükség, amelyek segítségével idejében lehet észlelni a fertőzés kitörését, értékelni lehet előfordulási tendenciáikat, és hatékony, valós idejű nyomon követéssel lehet biztosítani a diagnózist és a kezeléseket – mondják a képviselők.

Mivel a HIV továbbra is a legnagyobb társadalmi megbélyegzéssel járó fertőző betegség, az EP felszólítja a Bizottságot és a tagállamokat, hogy könnyítsék meg az innovatív kezeléshez való hozzáférést egyebek között a legkiszolgáltatottabb csoportok számára, valamint lépjenek fel a HIV-hez kapcsolódó megbélyegzés ellen. A Parlament arra ösztönzi a tagállamokat, hogy a korai felismerés végett tegyék ingyenessé a HIV-teszteket.

A tuberkulózis a HIV-fertőzéssel élők halálának legfőbb okozója, és mint légi úton terjedő betegség határokon átnyúló egészségügyi veszély – mivel a lakosság mobilitása egyre nő. Az állásfoglalás azt is hangsúlyozza, hogy 2014-ben immár a harmadik egymást követő évben emelkedett a világszerte a tuberkulózisban megbetegedők száma.

A képviselők szerint fontos foglalkozni az antimikrobiális rezisztencia tekintetében kialakulóban lévő válsággal; ennek kapcsán felszólítják az európai vezetőket, hogy határokon átnyúló intézkedésekkel állják útját a tuberkulózis terjedésének.

A vírusos hepatitisz C esetében, ahol a betegek 90%-ának nincsenek tüneteik a betegség megszerzésekor, nincs a tagállamokban egységes szűrési protokoll és az érintett személyekre vonatkozó adatok a ténylegesnél kisebb számot mutatnak.

Az EP végül felszólítja a Bizottságot, hogy a tagállamokkal közösen dolgozzon ki egy tervet, amely harmonizálja a szűrésre, megelőzésre és kezelésre vonatkozó protokollokat, és 2030-ig felszámolja a hepatitis C vírust Európában.

Az állásfoglalást kézfeltartással fogadták el.

• 2015-ben 31 európai országból csaknem 30 ezer új HIV fertőzést jelentettek és mintegy 120 ezren fertőződtek meg gyógyszernek ellenálló tuberkulózissal.
• A vírusos hepatitis C az egyik legsúlyosabb közegészségügyi kockázatot jelenti.
• Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerint 7 HIV fertőzött emberből egy nem tud arról, hogy beteg.
• A HIV-fertőzés és a diagnózis között rendszerint 4 év telik el.

2050-ig a gyógyszerekkel szembeni rezisztencia okozta évi, összesen 10 millió haláleset mintegy negyede a gyógyszereknek ellenálló tuberkulózisból fog eredni.

Az eljárás lépései
EP háttéranyag
Audiovizuális anyagok