Ötvenöt szociális rendeletet támadott meg a TASZ a kormányhivataloknál

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet tiltakozik az önkormányzati gyakorlat ellen, amely szerint több településen is a szociális ellátások feltételévé teszik, hogy valakinek rendezett-e a lakókörnyezete, vagy rendeltetésszerűen használja-e a wc-t a házban.

A TASZ ötvenöt ilyen rendeletet támadott meg a megyei kormányhivataloknál: Pest, Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyében.

A TASZ olyan abszurd rendeletet is talált a szabályozásokat vizsgálva, amely szerint a szociális ellátás feltétele a lakás folyamatos tisztán tartása, takarítása, higiéniájának biztosítása, a vizes helyiség, vécé rendeltetésszerű használata, rendszeres takarítása, fertőtlenítése. Máshol a jegyző ellenőrizheti, hogy nincs-e nyoma rágcsálóknak és légyinváziónak. Egyes településeken a szociális juttatásra csak akkor jogosult az igénylő, ha a lakás padlózatát, falazatát folyamatosan takarítja, meszeli.

A TASZ álláspontja szerint ezek a rendeletek sértik a szociális törvény egyes rendelkezéseit, emellett az érintettek emberi méltósághoz, szociális biztonsághoz, magánélethez való jogát és ezekkel összefüggésben az egyenlő bánásmódhoz való jogot.

„A szociális törvény felhatalmazta ugyan az önkormányzatokat ilyen szabályok alkotására, de az alkotmányellenes felhatalmazást 2015-ben kivették a törvényből. Azt, hogy nem lehet szociális támogatás feltételévé tenni szociális szempontokat, már a Kúria is kimondta. Ennek megfelelően az általunk megtámadott rendeleteket azonnal hatályon kívül kell helyezni” ­ nyilatkozta Boros Ilona, a TASZ Egyenlőség Projektjének munkatársa.

A TASZ részletes szakmai állásfoglalását ide kattintva olvashatja.