Erőszakos reklámozókat törölt a Google

A Google kereken 600 androidos alkalmazást törölt a Play áruházból – nem voltak vírusosok, viszont erőszakos módon jelenítettek meg reklámokat a telefonokon, ezzel pedig megsértették a reklámozási előírásokat.

A Google nem nevezte meg az érintett alkalmazásokat vagy fejlesztőket, azonban a sajtó értesülései szerint főként kínai, hongkongi, szingapúri és indiai fejlesztőkről van szó, akik angol nyelvű használókat céloztak meg szoftvereikkel. A szóban forgó appokat összesen 4,5 milliárd alkalommal töltötték le és telepítették.

A reklámok váratlan helyeken, a használói élményt rontva bukkantak fel: az alkalmazás csupán a háttérben futott, a teljes képernyős reklám egy hívás indításakor vagy a telefon feloldásakor jelent meg, ezzel zavarva, meglepve a használókat.

A Google az alkalmazások eltávolítását beharangozó blogposztban jelezte, hogy ezentúl mesterséges intelligenciát is bevet a hasonló alkalmazások kiszűrésére.

A Google rendszeresen küzd a Play áruházba bejutó alkalmazásokkal, nagy erőfeszítésbe telik a kártékony szoftverek kiszűrése a boltból. Ezért 2017-ben beépítette az operációs rendszerébe a Google Play Protect alkalmazást, amely viselkedés alapján próbálja távol tartani a gyanús alkalmazásokat. A Google adatai szerint ezzel a megoldással tavaly 790 ezer olyan alkalmazást szűrt ki, amelyet kártevő szándékkal próbáltak berakni az áruházba.

A keresőóriás erőfeszítései ellenére áruházába gyakran jelennek meg káros szándékú alkalmazások: többnyire a most betiltott, a használót kéretlen reklámmal bombázó appokról van szó, továbbá  trójait tartalmazó alkalmazásokhamis WhatsApp üzenetküldő is – mire ezt a hamis alkalmazást eltávolította a Google, milliók töltötték le telefonjukra.

Az is megtörtént, hogy egy-egy népszerű játéknak álcázva jelennek meg kártevők, igaz, ezek már a hivatalos áruházon kívül tölthetők le, ilyen történt a Pokémon és Fortnite játékok esetében egyaránt. 

Mobil eszközeinket tehát védeni kell. A teljes körű vírusvédelmet nyújtó G Data Internet Security for Andorid Light program teljesen ingyenes. A még több lehetőséget kínáló változatot (mint a lopásvédelem vagy a szülői felügyelet) 30 napon keresztül lehet tesztelni, de ha ezekre nem fizetünk elő, a vírusvédelem továbbra is aktív marad a telefonon.