Esztergom a szépségek titkos fővárosa

A világ egy könyv, és aki nem utazik, az csak egyetlen lapját olvassa el – mondta Szent Ágoston. És milyen igaza volt! Szent István királyunk szülővárosát, Esztergomot kár lenne kihagyni úti céljaink közül: az utóbbi két évben jó néhány fejlesztés valósult meg az ősi településen. (A beszámoló képeit Okolicsányi Zoltán készítette.)

A legromantikusabb hajóval érkezni Esztergomba, bár autóval is kényelmes az út. A látnivalók egy része klasszikus és kihagyhatatlan – ilyen a bazilika és a Keresztény Múzeum, és újdonságokban sincs hiány.

Ha a program sorrendjére javaslatot tehet a szerző, akkor a bazilika után a Keresztény Múzeum megtekintése ajánlat. Magyarország legnagyobb egyházi múzeumát 1875-ben (a győri püspökből hercegprímássá avanzsált) Simor János érsek alapította. Az állandó kiállításon öt évszázad magyar, itáliai németalföldi, német és osztrák remekművei láthatók. Szoktak itt rendezni időszaki kiállításokat is, amelyek történeti témákat dolgoznak fel, és bemutatkoznak kortárs művészek is.

A Keresztény Múzeum különösen gazdag táblaképekben, barokk és reneszánsz festményekben; a vitrinfolyosón keleti szőnyegek, ikonok, szelencék, ötvöstárgyak, porcelánok és üvegtárgyak meglepő gazdagsága várja a nézelődőt. Mindenkinek vannak kedvencei a táblaképek és festmények között: nekem a Lány egyszarvúval, valamint M.S. mester titkokat rejtő, meglepően modern, részletekben gazdag művei.

A múzeumlátogatás után jólesik egy kávé vagy egy könnyű ebéd a főszékesegyházzal egyidős Prímás Pincében és Boralagútban. A mintegy 3000 négyzetméteres történelmi pincerendszer unikális: a világon nincs még egy ilyen különleges étterem-rendezvényközpont. Mindez ráadásul az esztergomi bazilika alatt található, amely lifttel könnyen megközelíthető.

A Prímás Pince a múlt évtizedek egyike lett a hazai rangos vendéglátó-helyeknek és rendezvény-helyszíneknek, a felvidéki és kárpát-medencei borkínálat, az étterem, a kávézó, a cukrászda, a terasz és az ajándékbolt együttesének köszönhetően.

Bulfán Miklóstól, a Hotel Adalbert*** szálloda igazgatójától és Jászai Tibor séftől érdeklődvén arra voltam kíváncsi, hogyan vészelték át a vírusévet és miképpen alkalmazkodott a hely a múlt évtizedek alatt látványosan változó kulináris igényekhez?

Túlvannak a pandémián – már amennyire túl lehet lenni rajta. A dolgozók többségét sikerült megtartaniuk; szerencsére beindult a turizmus. Az „újra kóstolt Kárpát-medence” megfogalmazást honlapjukon olvasom, ami illik az étlap által is prezentált vendéglátós koncepcióra. Céljuk sikeresen ötvözni a nemzeti hagyományokat a modern gasztronómiai elemekkel, de úgy, hogy a Kárpát-medencei magyarság ételeinek változatosságát és nemzeti jellegét megőrzik. Ám a klasszikus magyar fogások is kapnak egy kis csavart, miáltal egyediek lesznek.

A feltálalt előételek választéka egyértelműen a fine dining és a streetfood legdivatosabb kellékeit kínálja – magyaros változatban, tartalmában, küllemében egyaránt. A ropogós kenyér házi mártogatóssal, meg a libamájas falatka fatálcán, divatos zsírpapírban tálalva érkezik. Ami a desszerteket illeti: kiváló cukrász keze nyomát sejteti a meleg csokoládészuflé narancsos fagylaltgombóccal és málnás mártással. Az alkotó ügyelt arra is, hogy a három szín együttese még ínycsiklandóbbá tegye a kompozíciót.

Mint Jászai Tibortól megtudjuk, feladatuk sokrétű: ebédeltetik a Hotel Adalbertben lakó vendégeket, kiszolgálják a betérő turistákat, ugyanakkor nagy, akár több száz fős rendezvényeknek is helyet adnak. Borkóstolókat ugyanúgy rendeznek, mint szűkkörű gálavacsorákat.

Esztergomnak sokáig nem volt elegendő szálláshelye, ez azonban már a múlté. Még a Szent Adalbert Rendezvényközpont háza táján maradva, aminek része a Prímás Pince is, tavaly adták át az 1275 millió forint kormányzati támogatásból épített 56 szobás szállodát, a Hotel Adalbert Szent Tamásról elnevezett új szárnyát. Valaha a Vitéz János Római Katolikus Tanítóképző Főiskola egykori kollégiumaként szolgált az épület – tudtam meg kalauzomtól, Bulfán Miklóstól.

Ez a modern, letisztult külső és belső terű, minimalista belsőépítészeti elemekből alkotott létesítmény kiszolgálja majd a szeptember 2–5. között rendezendő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Teológiai Szimpóziumának vendégeit is – de már ott jártunkkor fiatalokkal, kisgyermekes családokkal is találkoztunk. Gyakran fogadnak zarándokokat is. A szobakínálatban szerepel olyan, amelyet mozgáskorlátozottak is igénybe vehetnek, valamint hat apartman és egy két légterű családi lakosztály is. Sugárzik a ház családbarát szemlélete, amit a kicsiknek létrehozott gyereksarok is bizonyít.

Évekig üresen állt a Grand Hotel Esztergom mai épülete – nagy kár érte, mert gyönyörű a fekvése és csodás a kilátás innen a Dunára. A közeli múltban átadták az ultramodern szállodát, amely – és ehhez nem kell nagy képzelőerő – hamarosan kedvence lesz a magyaroknak, szlovákoknak, lengyeleknek, német nyelvterületről érkezőknek egyaránt.

Nagyszabású a hall, impozáns az egyedi világítótest, hangulatosak a színes, puha fotelek,  kikapcsolódásra hívogatók a böngészni kirakott újságok. A sci-fik meg az amerikai fantasy filmek világát idézi a bejáratnál a vendégeket fogadó kis robot – amely elsősorban a gyerekek körében népszerű, de mint kiderül, a felnőttek is szívesen diskurálnak „vele.”

Nyitott a lobby, melynek folytatása az étterem – a séf, Patai Lajos birodalma – viszont elkülönültek az elegáns, csúcstechnikás rendezvénytermek. A szobák a mai négycsillagos világtrendet képviselik, minden letisztult, puha és pasztell, a textíliák kényeztetők, az összképet egy-egy retro kiegészítő tesz pikánssá.

Még javában zajlanak a fejlesztések, a wellness-részlegé például, mert a vendégek most a szomszédos, Aquasziget Élményfürdőbe járnak át lubickolni. A tervek között szerepel egy 700 négyzetméteres rekreációs tér, ami megmozgatja majd mind a felnőttek, mind a gyermekek képzeletét. Lesz lézerszoba, akadálypálya, és Xbox sarok – az extrém játékok világa csapatépítő tréningek számára is izgalmas kikapcsolódásnak ígérkezik.

Az, hogy van igény ilyen szállodára, mi sem bizonyítja jobban, min az, hogy ott létünkkor szinte telt ház volt. Bízzunk benne, hogy a pandémia nem zavar bele ismét a fellendülő turizmusba.