Az újságíró archívumából – Páger menekül

Ez alkalommal Gárdonyi Béla (1938–2006) kollégám kezében volt a notesz és a golyóstoll, az enyémben a fényképezőgép. Ritka eseményre voltunk hivatalosak: Győrött forgatták 1966-ban az Utószezon című film néhány jelenetét Rónay György „Esti gyors” című művéből, Páger Antal főszereplésével. A film rendezője Fábri Zoltán volt. Egy mondat a Wikipediából: „A film arra keresi kíméletlen őszinteséggel a választ, hogy milyen felelősség terhel egy, az eseményekkel tehetetlenül sodródó, gyáva, megalkuvó értelmiségit egy család elhurcolásáért és lemészárlásáért a holokauszt idején”. Az akkori kor (az 1960-as évek közepe) legkiválóbb művészei vállaltak szerepet a filmben: Páger Antal mellett Rajz János, Kőmíves Sándor, Balázs Samu, Szendrő József, Apor Noémi, Básti Lajos, Zách János, Tolnay Klári, Temessy Hédi, Benkő Gyula, Siménfalvy Sándor, Tyll Attila, Kovács Károly… A győri forgatásról a megyei lap első oldalán jelent meg tudósítás 1966. augusztus 5-én. Íme:

Huszonkét évet fiatalodott Győrött a Széchenyi tér: minden üzletre régi cégtábla került. Del-Ka cipő, Izsák lakk kapható, tejet az Országos Magyar Tejszövetkezeti Központ boltjaiban vehetnek a vásárlók. Biztosítás az Adria Biztosítási Intézetben köthető. A múzeummal szemben két hét alatt szép barokk épület nőtt ki a földből: az Ezüst sas patika. Filmet forgatnak itt: Fábri Zoltán Utószezon című filmjét.

A Széchenyi téren 1944-et írnak, a Lenin úton húsz évvel többet. A film cselekménye ugyanis két időben játszódik. A Műcsarnok portálján Filmszínház felirat, a kirakatból Pedró kapitány vidám kalandjainak plakátja néz ránk. A járdán járókelők jönnek-mennek: statiszták. A segédrendező beállítja őket és elpróbálják a jelenetet a felvevőgép előtt.

– Senki nem néz a gépbe, és senki nem nézi a művész urat!

A művész úr Páger Antal, a film egyik főszereplője karosszékben pihen, amíg a statisztériát beállítják, aztán régimódi fekete ruhában, kalapban, karján esernyővel ő is beáll a járókelők közé. Szerepe szerint siet, nem is siet, inkább rohan a sétálók között – hátra, hátra néz, mintha menekülne valaki elöl. Négyszer próbálják el. Ötödszörre felveszik.

A jelenet azzal érvéget, hogy Páger Antal az utcasarkon megáll, hogy kifújja magát. A felvevőgép mellől ekkor kiáltás hangzik:

– Várjon… Beszélni akarunk magával!

Most a rendező kiáltott – nem tudjuk, a filmben ki mondja majd ezt. De Páger visszafordul és menekül, amerről jött. Útközben – hogy elrejtőzzék – eltűnik a mozi bejáratában.

De ez már újabb kép. Mindössze néhány másodperc, de ezt a felvételt is többszörös próba előzi meg.

Az újabb felvételhez már nincs idő. Csupán egyszer próbálják el – régi, nyitott Mercedes pöfög végig az Árpád úton – aztán esni kezd az eső. Mindenki a kapualjakba, eszpresszókba húzódik, a műszakiak ponyvával takarják le a berendezéseket.

Esőleső órák következnek. Két napra Sopronba is leköltözik a stáb, majd Győrött folytatják a felvételeket és előreláthatólag a jövő hét végén fejezik be. ­(Az Utószezon című film itt megtekinthető.)

„Az újságíró archívumából” rovatunkban megjelenő írások az Arcanum Adatbázis Kiadó Digitális Tudománytárának gyűjteményében őrzött cikkek felhasználásával készülnek. Köszönet illeti érte az Arcanum ADT-t.)