EU: 10 000 millió euró a zöld és digitális átállásra

Az Európai Bizottság tíz új európai partnerség létrehozását javasolja az Európai Unió, a tagállamok és/vagy az ipar között. A cél az, hogy a zöld, klímasemleges és digitális átállás felgyorsuljon, az európai ipar pedig ellenállóbbá és versenyképesebbé váljék.

Az EU csaknem 10 ezer millió eurót fog erre a célra adni, amelyet a partnerek legalább ezzel megegyező összegű beruházással fognak kiegészíteni. Ez az együttes ráfordítás várhatóan további beruházásokat mozgósít majd, és hosszú távon kedvező hatást gyakorol a foglalkoztatásra, a környezetre és a társadalomra.
 
Az európai partnerségek a Horizont Európa, az EU új kutatási és innovációs programja részeként megvalósuló közös vállalkozások. Céljuk, hogy a köz- és magánforrások mozgósítása révén javítsák és gyorsítsák az új innovatív megoldások kifejlesztését és térnyerését a különböző ágazatokban. A partnerségek a köz- és magánszférabeli partnerek széles köre előtt nyitva állnak, például az ipar, az egyetemek, a kutatószervezetek, a helyi, regionális, nemzeti vagy nemzetközi közintézmények, valamint a civil társadalmi szervezetek, köztük alapítványok és nem kormányzati szervezetek előtt.
 
A javasolt intézményesített európai partnerségek arra irányulnak, hogy az EU jobban felkészüljön és eredményesebben reagáljon a fertőző betegségekre, a tiszta légi közlekedés előmozdítására lendületet kapjon az alacsony szén-dioxid-kibocsátású légi járművek fejlesztésére, továbbá azért, hogy kiépüljön a tiszta hidrogéntechnológiák európai értéklánca, támogatásban részesüljön a megújuló biológiai nyersanyagok felhasználása, Európa vezető szerepet játsszon a digitális technológiák és infrastruktúrák területén, a mostaninál  versenyképesebbé váljék a vasúti közlekedés, és Európa a jövőben is élen járjon a metrológiai (méréstani) kutatásban.

Európai partnerségek a Horizont Európa program keretében