Eurobarométer-felmérés az antiszemitizmusról a holokauszt-emléknap előtt

Közeleg január 27-e, a holokauszt nemzetközi emléknapja. Ebből az alkalomból az Európai Bizottság ma közzétette annak az Eurobarometer-felmérésnek az eredményét, mely azt vizsgálta, hogyan vélekednek az európai polgárok az antiszemitizmusról.

A felmérés eredménye azt mutatja, hogy erősen megoszlik az emberek véleménye: az európai zsidók 89%-a szerint az utóbbi öt évben számottevően erősödött az antiszemitizmus, ugyanakkor a válaszadók teljes körében csak 36% azoknak az aránya, akik a jelenség erősödését érzékelik. Magyarországon a válaszadóknak mindössze a 26%-a van ezen a véleményen. Uniós átlagban az emberek fele szerint hazájában probléma az antiszemitizmus, Magyarországon a válaszadók 45%-a vélekedik így. Átlagosan az európai polgárok 43%-a tartja kielégítőnek az iskolákban folyó holokausztoktatást – Magyarországon ez az arány 45%.

A holokauszt nemzetközi emléknapja annak a napnak állít emléket, amikor 74 évvel ezelőtt a szövetséges erők felszabadították az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábort. Az emléknap alkalmából Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke a helyszínre utazik, hogy az egykori náci koncentrációs táborban hajtson fejet az áldozatok előtt. Věra Jourová jogérvényesülésért, fogyasztópolitikáért és nemek közötti esélyegyenlőségért felelős uniós biztos pedig ma reggel beszédet mondott Brüsszelben, a Belgiumi Zsidó Múzeumban. Elmondta, mi mindent tesz Jean-Claude Juncker elnök vezetése alatt a Bizottság az antiszemitizmus megelőzéséért és felszámolásáért.