Eurocsoport: gigantikus mentőcsomag

Ötszázezer millió eurós gazdasági mentőcsomagról állapodtak meg az euró-csoport pénzügyminiszterei a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság enyhítésére.

Az euróövezethez tartozó uniós tagállamok pénzügyminiszterei hosszas, kétnapos vita után egyeztek meg a hitelek részleteiről.

Mario Centeno, az euró-csoport elnöke bejelentette: „a most jóváhagyott csomag mértéke közel van az európai GDP 4 százalékához. Plusz az Európai Stabilitási Mechanizmus hitelkerete, amelyik erőteljesen védi az európai gazdaságokat válság idején. Ez egy abszolút példátlan lépés. Soha, soha sem reagáltunk ilyen gyorsan egy válságra, mint most… Az országok számára egyetlen kikötés van: ezt a pénzt kizárólag az egészségüggyel összefüggő kiadásokra fordíthatják, gyógyításra és megelőzésre”.

A szerdai, 16 órás vita eredménytelenül zárult.

Csütörtök estére Francia-, Spanyol- és Olaszország végül elérte, hogy megszavazzák – további feltételek, megszorítás nélkül – a szolidaritási alapot. De az úgynevezett „koronakötvény”-kibocsátás ügyét egyelőre jegelték.

„Erre a kérdésre még nem adtunk választ – a koronakötvény csupán egy szlogen” – fogalmazott Centeno. „Az Eurocsoport elnökeként egy dologért következetesen, keményen megdolgoztam; ne szűkítsük le a vitát erre az egyetlen kérdésre, ugyanakkor még ne vonjunk le ezzel kapcsolatban végső következtetéseket. Türelmesnek kell lennünk”.

Hollandia és Németország továbbra sem támogatja azt az elképzelést, hogy a válságkezelés költségeinek fedezésére az uniós tagállamok közösen bocsássanak ki állampapírt, koronakötvényt.

Véleményük szerint Olasz-, Spanyol- és Franciaország „nem megbízható” a költségvetési fegyelmet illetően.