Európa jövője a tét – Juncker szerdán értékeli az unió helyzetét 

Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker szeptember 13-án Strasbourgban, az Európai Parlamentben tartja az unió helyzetét értékelő idei beszédét. Hagyományosan ez az értékelő beszéd indítja el a Parlamenttel és a Tanáccsal folytatandó párbeszédet, melynek nyomán a Bizottság előkészíti jövő évi munkaprogramját.
 
Az idei beszédnek különös jelentőséget kölcsönöz, hogy a tagállamok történelmi válaszút előtt állnak: a politikai és gazdasági keretfeltételek számottevően változtak az utóbbi években, és az EU-nak megfelelő válaszintézkedéseket kell hoznia azért, hogy polgárai biztonságos és prosperáló jövőnek nézhessenek elébe, és hogy a társadalom minden rétege előtt nyitva álljon a boldogulás lehetősége.
 
Az Európa jövőjéről az egész kontinensen lefolytatott széles körű vitát követően – melyre az Európai Parlament, a tagállami parlamentek, a helyi és regionális hatóságok, valamint a tágabb értelemben vett civil társadalom részvételével került sor –, Jean-Claude Juncker a vitasorozatban felvetődött elképzeléseket továbbgondolva az Európa jövőjével kapcsolatos személyes meglátásait ismerteti majd beszédében.

A beszéd várhatóan a többi között a kereskedelempolitikát, az európai digitális stratégiát, az iparpolitikát és a demokrácia kérdéskörét fogja érinteni.
 
Az elnök szeptember 13-án, szerdán kilenc órakor szólal fel. Az értékelő beszédet vita követi az Európai Parlament tagjaival. Az esemény Juncker elnök zárónyilatkozatával végződik.
 
A beszéd élőben követhető a Europe by Satellite+ oldalán. A beszéd weboldala