Európai küzdelem a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása ellen

Az Európai Bizottság ma elfogadta a pénzmosás és a terrorizmus-finanszírozás elleni küzdelemben stratégiai hiányosságokkal küszködő harmadik országok új jegyzékét, amelyen 23 harmadik ország és terület szerepel. A jegyzék célja, hogy a pénzmosás és a terrorizmus-finanszírozás kockázatainak még hatékonyabb megelőzésével védje az uniós pénzügyi rendszert.

A pénzmosás elleni uniós szabályok hatálya alá tartozó bankoknak és más szervezeteknek a jegyzék alapján – a gyanús pénzmozgások jobb azonosítása végett – fokozottan ellenőrizniük kell azokat a pénzügyi műveleteket, amelyeknek ügyfelei és végrehajtó pénzügyi intézményei e kiemelt kockázatú harmadik országokból származnak.
 
A jegyzék egy olyan új módszertan alapján készült, amely megfelel a 2018 júliusa óta hatályban lévő ötödik pénzmosási irányelv szigorúbb kritériumainak. A jegyzék 54 kiemelt prioritású ország és terület részletes elemzését követően jött létre, amelyet a Bizottság a tagállamokkal konzultálva készítette. A vizsgált országok mindegyike legalább egy kritériumnak megfelel a következőkből:

  • rendszerszintű hatást fejt ki az uniós pénzügyi rendszer integritására,
  • a Nemzetközi Valutaalap szerint nemzetközi offshore pénzügyi központnak minősül,
  • gazdasági jelentőséggel bír, és gazdaságilag erősen kötődik az EU-hoz.

A Bizottság megvizsgálta az egyes országok tényleges fenyegetettségi szintjét, jogi keretét és az általuk a pénzmosási és terrorizmu-sfinanszírozási kockázatok megelőzése céljából bevezetett ellenőrzési mechanizmusokat, illetve a végrehajtásuk eredményességét. A Bizottság megállapítása szerint a következő 23 harmadik ország és terület rendelkezik stratégiai hiányosságokkal a pénzmosás és terrorizmus-finanszírozás elleni küzdelmet célzó rendszerükben:
 
Afganisztán, Amerikai Szamoa, Amerikai Virgin-szigetek, Bahama-szigetek, Botswana, Etiópia, Ghána, Guam, Irak, Irán, Jemen, Koreai Népi Demokratikus Köztársaság, Líbia, Nigéria, Pakisztán, Panama, Puerto Rico, Srí Lanka, Szamoa, Szaúd-Arábia, Szíria, Trinidad és Tobago, Tunézia.
 
A Bizottság által elfogadott jegyzékről az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak egy hónapos (további egy hónappal meghosszabbítható) határidőn belül döntenie kell jóváhagyja-e vagy sem. Az új jegyzék a 2018. július óta hatályban lévő jegyzék helyébe lép.