Európai Polgár: az idén is elnyerhető a díj

Az Európai Polgári Díjat olyan kivételes teljesítményt nyújtó személyeknek, illetve szervezeteknek ítélik oda, akik/amelyek hozzájárultak a közös megértés, a polgárok és a tagállamok közötti szoros integráció előmozdításához, vagy az unió értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítottak ki.

A kiemelkedő teljesítmények jutalmazására az Európai Parlament évben odaítéli a 2008-ban alapított Európai Polgár díjat. A díj az alábbi területeken nyújtott kivételes teljesítmények jutalmazására szolgál: a tagállamok polgárai közötti kölcsönös megértés elmélyítését és a szorosabb integrációt, illetve az Európai Unión belüli határokon átnyúló vagy a nemzetek közötti együttműködést elősegítő projektek; az európai szellemiség megerősítéséhez hozzájáruló, hosszú távú, határokon átnyúló vagy nemzetek közötti kulturális együttműködéssel járó projektek; az aktuális “európai évhez” kapcsolódó kezdeményezések (ha alkalmazható); az Európai Unió Alapjogi Chartájában foglalt értékeket konkrétan kifejező projektek.

Pályázhatnak magánszemélyek, magánszemélyek csoportjai, egyesületek vagy szervezetek az általuk megvalósított munkákkal, vagy jelölhetnek egy másik magánszemélyt, csoportot, egyesületet vagy szervezetet az Európai Polgár díjra. Az Európai Parlament képviselői ugyancsak jogosultak jelölést benyújtani – képviselőnként és évente egyet-egyet.

A jelentkezéshez vagy más jelöléséhez, kérjük, kattintson ide. A nevezési határidő: április 20., éjfél. További információk. Az Európai Polgár Díj szabályzata. Adatvédelmi nyilatkozat.