Évekig foltozhatják a cégek a világjárvány miatt bevezetett informatikai rendszereket

Rohamtempóban álltak át a vállalatok a távoli munkavégzésre a járvány alatt; az elmaradt kiberbiztonsági fejlesztésekkel már érdemes lenne foglalkozni.

Azért, hogy a vállalatok a járvány alatt is tudjanak dolgozni, felgyorsították digitális átalakítási terveik megvalósítását, ám a kiberbiztonsággal nem igazán törődtek. Legalábbis a Veritas több mint kétezer informatikai vezető megkérdezésével készített tanulmánya szerint ezeket az elmaradásokat a cégek még legalább két évig törlesztik.

A 19 országban végzett kutatás eredménye: egy átlagos szervezetnek további 2,5 millió dollárt (766 millió forint) kell költenie az újonnan bevezetett technológiák védelmére és a szervezeti sérülékenység csökkentésére. A pénz nem minden; legalább 22 új IT szakemberre is szükségük lesz.

A járvány alatt bevezetett különféle technológiák közül a kutatás szerint a felhős környezetek vannak a legnagyobb veszélyben. Például Nagy-Britanniában a cégek négyötöde új felhős funkciókat vezetett be, vagy fejlesztette a meglévőket. A szervezetek 53 százaléka pedig már azonosította a védelmi stratégia hiányosságait.

Az IT-vezetők nem nagyon tudták, hogy pontosan milyen felhő alapú megoldásokat vezettek be a cégnél: csaknem felük nincs tisztában azzal, hogy hány cloud-szolgáltatást használnak, és sokan azt sem tudják, hogy milyen adatot kellene megvédeniük. Egy átlagos szervezetnél az adatok 39 százalékát sötétnek címkézik: ezek nem használt, alvó adatok. Ugyanakkor a vállalati adatok fele már elavult, redundáns.

Ahhoz, hogy a szervezetek tudják, milyen védelmi stratégiára van szükségük, ismerniük kell az általuk használt infrastruktúrát, és persze a megvédendő adatokat is. Csak így csökkenthetők kellő mértékben a biztonsági kockázatok. (Forrás: az IT Pro Portal cikke)