Ez még csak a kezdet – Széchényi Könyvtár + Haydneum: már 10 ezer digitalizált oldal

Egy éve működik üzemszerűen az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) digitalizáló központja, ami a legnagyobb és legmodernebb eszközparkkal rendelkezik Közép-Európa közgyűjteményei között. A digitalizáló központ munkatársainak kiemelkedő teljesítménye annak a 10 000 oldalnak az elkészülte, ami OSZK és a Haydneum – Magyar Régizenei Központ együttműködésének kiemelkedően értékes eredménye. (A nyitó képen: az ilyen, sok évszázados kottakönyvek várnak digitalizálásra.)


Az együttműködés célja, hogy feldolgozzák, hasznosíthatóvá és revitalizálhatóvá váljanak az 1600–1850 között keletkezett, Magyarországon fellelhető, egyedülálló kulturális, zeneművészeti és zenetudományos emlékek.

Az intézményközi munka a nemzeti könyvtár digitalizáló központjában valósul meg, miután az OSZK Színháztörténeti és Zeneműtárának nemzetközi tekintetben is kiemelkedően értékes állományrésze az Esterházy-gyűjtemény, amiben XVIII–XIX. századi zeneszerzők, mások mellett Haydn, Werner, Albrechtsberger kéziratos kottái találhatók meg.

Óriási zenetörténeti jelentősége okán a két intézmény elsőként Gregor Joseph Werner műveivel kezdett foglalkozni: tavaly augusztusban kezdődött az áttekintés, előkészítés, októberben pedig már meg is kezdődhetett a digitalizálás. Mára 222 Werner-kötetet sikerült feldolgozni, és elkészíteni azt a 10 000 digitalizált oldalt, ami mindeddig elképzelhetetlen volt. A munkához minden olyan eszköz rendelkezésre áll, amely az OSZK állományában lévő dokumentumtípusok teljes körű digitalizálását lehetővé teszi.

A jelenlegi digitalizáló eszközpark kapacitása 10 millió oldal évente. A digitalizálás előtt előválogatás és állapotfelmérés történik, megvizsgálandó az objektumok tartalmát és állapotát.

A központban kétféle, tömeges és manufakturális digitalizálás valósul meg, ami az átlagosnál nagyobb állományvédelmi körültekintést kívánó dokumentumokat érinti. A Haydneum által eddig feldolgozott és feldolgozandó anyagokból idővel modern kottakiadások készülnek, amihez persze további feladatok várnak a kutatókra a nyelvi, zenei, történeti értelmezés tekintetében. Az intézmény egyik célja, hogy a modern kiadás által az évszázadok óta eljátszatlan művek eljussanak a mai koncerttermekbe, és az előadásoknak, illetve lemezfelvételeknek köszönhetően a széles közönség is megismerhesse őket.

Még ez év első felében Gregor Joseph Werneren marad a hangsúly, miközben a hagyaték többi részét is elkezdik feldolgozni a szakemberek. Az eddig digitalizált 10 000 oldal csak a kezdete annak a hatalmasmunkának, ami gyarapítja korunk kulturális bőségét a digitális térben. (A záró képen: az Országos Széchényi Könyvtár ikonikus képe a Tabán felől.)