Februári viharszámla: 3000 millió forint

A februári viharkárok a becsültnél is jóval magasabbak. Csak a lakásbiztosításokra már átutalt vagy folyamatban lévő kifizetések összege is jóval meghaladja a kétezer millió forintot, amit tovább növelnek az ipari létesítményekben bekövetkezett károk, tette közzé a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

A februári szélviharok pusztításai előreláthatólag ezermilliókkal terheli meg a biztosítók kárkifizetéseit. Csak a lakásbiztosításokhoz kapcsolódó bejelentések száma meghaladja a harminckétezret. Ezek nyomán a biztosítók közel 2200 milliónyi összeget fizettek már ki, illetve különítettek el kárrendezésre. Ezekhez az adatokhoz társul még az ipari létesítményekből és közintézményekből érkező közel kétezer bejelentés, illetve a 750 millió forintot meghaladó kárösszeg. Összesen tehát majd háromezer millió forintos februári viharszámláról beszélhetünk.

Különösen február első hetének viharai bizonyultak pusztító erejűnek: a múlt heti gyorsbecsléseket jóval meghaladták, csaknem megkettőzték a tényleges adatok: a több mint húszezer bejelentés nyomán több mint 1800 millió forint kifizetés történt meg vagy várható a következő időszakban. Ehhez képest Ciara tombolásának következményei várhatólag ezermillió forint környékén lesznek.

A múlt tíz évre visszatekintve, nem volt még ilyen katasztrofális időjárás februárban: a múlt évek júniusi viharaihoz mérhető az utolsó téli hónap ciklonjainak pusztítása. Hagyományosan a május-augusztusi időszak számít a viharszezonnak, és a MABISZ a múlt évtizedben ezen négy hónap adatait szokta összegezni. Az elmúlt tíz évben a nyári időszakban összesen egy és negyedmillió kárt regisztráltak a társaságok, több mint 8600 millió forint értékben. A tavalyi május-augusztusi viharmérleg körülbelül 4100 millió forint kifizetéssel zárult egyéni és társasházak részéről érkezett, mintegy százezer bejelentés nyomán. (Ebben az összesítésben nincsenek benne a mezőgazdasági károk és az időjárás következtében az ipari létesítményekben, közintézményekben stb. keletkezett rongálódások.) Két éve ennél is kisebb volt a végösszeg, de például a 2010-i nyári időszakban 312 ezer kárbejelentésre 30 ezer millió forintot fizettek ki a biztosítók. Vagyis a múlt évtized nyári biztosítói adataiból még nem lehet egyértelműen arra következtetni, hogy egyre szélsőségesebbé válik az időjárás. Igaz, ha a viharszezon kitolódik a téli vagy az őszi hónapokra is, akkor majd újra kell értékelni a statisztikákat. (2017-ben például októberben is volt milliárdos kárkifizetést követelő vihar.)

A biztosítók arra kérik ügyfeleiket, hogy amint szembesülnek a viharok által okozott károkkal, tegyék meg bejelentéseiket, személyesen, telefonon, vagy akár e-mailen is. Több biztosító a gyors és kényelmes kárrendezési folyamat céljából online kárbejelentési lehetőséget is kialakított a honlapján, sőt, akár élő videós kárbejelentésre is van már lehetőség némelyiküknél. A kárszemléig – amelyet a társaságok a bejelentést követően néhány napon belül igyekeznek elvégezni – csak a legszükségesebb állagmegóvási munkálatokat végezzük el, és lehetőleg készítsünk mindenről fényképfelvételeket, akár okostelefonunk segítségével.