Fehérvári művészetkedvelők – Csató József emlékiratai

Fejér megye székhelye bővelkedik értékes kulturális eseményekben, s ezek sorában jó néhány „civil” kezdeményezéssel is találkozhat az érdeklődő. Az Ősfehérvár Alkotócsoport („ŐsfAlköz”) egyik-másik rendezvényéről már korábban is hírt adtunk. Ezúttal a tollforgató Csató Józsefre hívjuk föl a figyelmet.

A hetvenharmadik évébe járó újságíró a Kisalföld című napilapnál kezdte pályafutását, és különböző orgánumoknál kereste kenyerét évtizedeken át. A hírlapíróból idővel memoárok szerzője lett, aki papírra vetette emlékeit, jegyzeteit. Már a hatodik kötetnél tart, s legutóbbi munkájának címe – Ötven esztendő az ősi koronázóvárosban – arra utal, hogy Csató fél évszázada kötődik Székesfehérvárhoz.

Most bemutatott könyvében a szerző – a többi között – beszámol arról: hogyan költözött Balatonszárszóról az ősi koronázóvárosba ötven évvel ezelőtt. Ott alapított családot, gyermeke, unokája is ott éli mindennapjait. 240 oldalas művében a krónikás megemlékezik régi és új barátairól, a költőóriás József Attiláról, a napjainkban megrendezett versmaraton-ünnepekről, és kortárs írók, költők, alkotóművészek munkáiról, kiállítások megnyitójáról is szólnak a fotókkal illusztrált fejezetek.

Megemlékezik a szerző azokról a programokról is, amelyeknek maga is rendszeres látogatója: közöttük szerepel az Ősfehérvár Alkotóközösség is.

Sipos Mari, az alkotóközösség vezetője a könyvbemutatón elárulta: éppen ötvenéves barátság fűzi Csató Józsefhez, akivel egykor Lovasberényben ismerkedett össze, és időközben sikerült megnyernie az újságíró-memoárszerzőt, hogy kapcsolódjék be az ŐsfAlköz programjaiba.

A könyvbemutatót egyébként hangulatos, zenés műsor előzte meg, mások mellett a pánsípon, tárogatón játszó Matus Mihály, valamint Mudrony Alojzia dalénekes varázsolta el a közönséget. A könyvbemutatót dedikálás, közös fotózás és – fehér asztal mellett – kötetlen beszélgetés követte.

Miről írt még a szerző az említetteken kívül? Aki kézbe veszi az Ötven esztendő az ősi koronázóvárosban című kötetet, nem fog csalódni. Megannyi érdekes, fordulatokban gazdag történet sorjázik a könyv lapjain.