Fényezésre sok-sok millió – amerikai kijáróembereket fizetnek Orbánék

Csak májusban mintegy százmillió forint értékben szerződött washingtoni kijáró emberekkel a magyar kormány – adja tudtul a Népszava. Újabb, ezúttal 160 ezer dolláros, mintegy 46,8 millió forintos, hat hónapra szóló megállapodást kötött május 1-jén a Policy Impact Strategic Communications lobbicéggel a magyar kormány. (Nyitó illusztráció: washingtoni városkép.)

A megállapodás alapján a társaság tanácsokkal látja el a washingtoni magyar nagykövetséget egyebek mellett arról, hogy miként lehetne javítani a két ország kétoldalú kapcsolatait. A cég feladata ezen felül a kormányzati ügyek és a média-megjelenések koordinálása. A Policy Impact szervezte például Szijjártó Péter külügyminiszter idén februári szereplését is Donald Trump amerikai elnök kedvenc csatornáján, a Fox News-on. A magyar külügyminiszter a Tucker Carlson Show-ban szerepelt, amelyben a családvédelmi tervről beszélgettek a műsorvezetővel. Később, a műsor júliusi adásában szintén a magyar családtámogatási rendszerről esett szó… (Az eredeti cikk itt folytatódik.)

Az Amerikai Egyesült Államokat kiválóan ismerő szerzőnk, Erdős André nyugalmazott nagykövet (akinek a ma megjelent írását ezúton az olvasó figyelmébe ajánljuk) az amerikai lobbizásról munkatársunknak a többi között elmondta:  

– Több szakaszos New York-i tartózkodásom alatt nem volt tudomásom ilyesmiről, tehát nem is lehetett semmiféle lobbizás. Azt is figyelembe kell venni, hogy az ENSZ más, mint egy bilaterális képviselet, tehát nincs célország, ahol Magyarország imázsát javítani kellene. Ha New York vonatkozásában, magyar–amerikai kontextusban ilyen hazai igény mégis jelentkezett volna, az a konzulátuson keresztül történt volna, ám erről sincs tudomásom.

Washington más történet, de a két képviselet, a New York-i ENSZ-misszió és a washingtoni nagykövetség között nemigen volt egyeztetés.

Ami pedig a bilaterális Párizst illeti, ott-tartózkodásom idején ilyen jellegű cégmegbízásokról egyszerűen nem tudok. A „miért most igen, és akkor miért nem”-re az egyszerű magyarázat: a hazánkról alkotott kép drámai módon különbözött akkor és most. Természetesen együttműködtünk francia intézményekkel, szervezetekkel események, rendezvények lebonyolításában országszerte, de ezeknek semmi köze sem volt a pénzzel honorált úgynevezett lobbi-tevékenységhez. Ha egy állam ilyen eszközökhöz nyúl, az azt mutatja, hogy valami nem a normális kerékvágásban halad. Ez nem teljesen ismeretlen a nemzetközi kapcsolatokban – mondta hazánk egykori, többszörös ENSZ-, valamint párizsi nagykövete.

(A szerk. megj.: félő, hogy az Orbán-kormány szépészeti igyekezetét rövidesen az Egyesült Államokon túl számos más országra – pl. Helsinkire, Bécsre, Berlinre, Bukarestre… soroljuk még? – is ki kell terjeszteni. Kivétel talán csak Oroszország meg Kína, bár, ki tudja, fizet(t)ünk-e már Moszkvának, Pekingnek is. Rossz nyelvek szerint: előfordulhat, csak a módját nem ismerik – egyelőre.)