Filmdíj: a Ruben Brandt a legjobb

A legjobb egész estés alkotás díját nyerte Milorad Krstić – szlovéniai születésű, szerb származású, 1989 óta Magyarországon élő és dolgozó képző- és animációs művész, multimediális alkotó – Filmalap-támogatással készült akció-thrillere a bukaresti nemzetközi animációs filmfesztiválon szombat este.

Magyar siker koronázta szombat este a bukaresti Anim’est nemzetközi filmfesztivált. A legjobb egészestés alkotás díját Milorad Krstić „Ruben Bandt, a gyűjtő” című filmje nyerte. A díjat a rendező személyesen vette át a fesztivál záróünnepségén. A 13. alkalommal az idén megrendezett egyhetes bukaresti seregszemlén brazil, francia, olasz és orosz egész estés filmek versenyeztek a magyar alkotással, a díjakról szakmai zsűri döntött.

Milorad Krstić egyedi látványvilágú akció-thrillerében a köznapi és fantázia szülte formák keverednek, ahol mindvégig extravagáns alakok, futurisztikus és vintage-elemekből épülő dizájn, autósüldözés, humor és izgalom keveredik.

A film világpremierje augusztusban volt a locarnói filmfesztiválon, a magyar alkotásról világszerte lelkes kritikák jelentek meg. A Filmalap nemzetközi értékesítési részlege – a HNFF World Sales – nemrég a „Ruben Brandt, a gyűjtő” észak-amerikai és latin-amerikai forgalmazási jogait a Sony Pictures Classics (SPC) amerikai filmforgalmazónak értékesítette. Az eladásnak köszönhetően az amerikai mozinézők is láthatják majd a magyar animációs akció-thrillert.

Az alkotást világszerte élvonalbeli filmfesztiválok hívták meg programjukba, nemrég szerepelt a szarajevói, a haifai, a vancouveri, a koppenhágai szemléken, múlt héten a luxemburgi filmfesztivál nyitófilmje volt, és hamarosan vetítik Chicago, Varsó és Los Angeles rangot adó nemzetközi filmfesztiváljain is.

A Filmalap támogatásával készült Krstić-film november 15-én jelenik meg a hazai mozikban. Zenéjétt Cári Tibor szerezte, a produceri munkát Miskolczi Péter, Roczkov Radmila, Roczkov Hermina, Milorad Krstić és Kurdy-Fehér János végezte.