Furgonos embercsempészek 32 ember életét kockáztatták

Három, szerbiai férfi letartóztatását rendelte el a bíróság a Soproni Járási Ügyészség indítványára. Egyikük 32 migránst szállított egy furgonban Ausztria felé, a másik kettő pedig előfutóként haladt a furgon előtt. (A nyitó képen: a 2015 nyarán Parndorfban talált halálfurgon, foto: www.keol.hu.)

Az ügyészi indítvány szerint a szállítást végző férfi 3000 euróért vállalta a cselekményt. Feladatát teljesítendő, két héttel ezelőtt Magyarországon az előre megbeszélt helyen hagyott furgonnal a déli határhoz közeli erdős területre hajtott, és ott 32 személyt vett föl a jármű zárt rakterébe, majd Ausztria felé indult.

A raktérben szorongók alig jutottak levegőhöz; szerencséjükre Lövő térségében a rendőrök megállították az autót. A sofőr megpróbált megszökni, de elfogták, miként az előfutóként közreműködőket is. – A „csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés” bűntette öt–tíz év szabadságvesztéssel büntetendő.

A letartóztatottak ellen a Győr–Moson–Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság folytat eljárást – tájékoztatta az Infovilágot dr. Takács Péter főügyész.

Hasonló, ám 71 személy fulladásos halálát okozó bűncselekmény 2015 nyarán történt: akkor az ausztriai Parndorf/Pándorfalu közelében, az autópálya leállósávjában egy magára hagyott, magyar forgalmi rendszámú tehergépjárművet ellenőriztek az osztrák rendőrök. Az autó rakterében 71 halottat (59 férfi, 8 nő, 4 gyermek) találtak. A vizsgálat megállapította: a 31 iraki, 14 szír, 21 afgán, 4 iráni és 1 ismeretlen állampolgár legkésőbb 3 órával a bezárását követően fulladt meg a raktérben; a járművet egy bolgár férfi vásárolta embercsempészés céljából.