GKI konjunktúraindex – romlott a lakosság megtakarítási hajlandósága

Januárban 2017 végi történelmi csúcsához képest is – igaz hibahatáron belül – emelkedett a GKI konjunktúraindexe. A GKI által az EU támogatásával végzett felmérés szerint ez az üzleti várakozások minimális javulásának és a fogyasztóiak némi romlásának eredője.

A cégek a bővülés fő akadályának a munkaerő-hiányt tekintik. Az üzleti bizalmi index januárban csak hibahatáron belül javult, de így is új történelmi csúcsára jutott. Ez a szolgáltató cégek minden korábbinál nagyobb optimizmusának a következménye, az ipari és építőipari várakozások ugyanis gyakorlatilag nem változtak, a kereskedelmiek pedig kissé romlottak.

Az ipari bizalmi index hibahatáron belül romlott tavaly év végéhez képest. A termelési színvonal és kilátások, valamint a rendelésállomány – kivéve az exportét – megítélése pesszimistább lett, a készleteké viszont sokat javult. A kapacitáskihasználás visszatért a válság előtti szintre. Az építőipari bizalmi index decemberi csúcsához képest lényegében nem változott.

Januárban erősödött az előző háromhavi termeléssel való elégedettség, a rendelésállományok minősítése viszont kissé romlott. Ugyanakkor a szerződésekkel biztosított termelési periódus átlagos hossza példátlanul magas, az építőipar egészében 6,2 hónap. A kereskedelmi bizalmi index a decemberi lassú emelkedés után januárban hasonló mértékben csökkent, ezzel együtt az elmúlt négy évet jellemző viszonylag keskeny sáv tetejéhez áll közel.

Az eladási pozíció és a készletszint megítélése romlott, a rendeléseké érezhetően javult. A szolgáltatói bizalmi index növekedéssel kezdte az évet. A forgalmi várakozások kedvezőbbek lettek, az üzletment megítélése stagnált. A cégek kapacitáskihasználása magas (90%) volt.

A foglalkoztatási szándék a kereskedelem kivételével javult, kissé emelkedett viszont a lakosság munkanélküliségtől való félelme. A vállalatok szerint a bővülés fő akadálya a munkaerő-hiány. Az áremelési törekvés az iparban és az építőiparban gyengült decemberhez képest, az utóbbiakon belül azonban nem csökkent az áremelésre készülő cégek aránya. A kereskedelmi és a szolgáltató cégeknél nem változott az árváltoztatási szándék, minimálisan erősödött viszont a fogyasztók inflációs várakozása.

A magyar gazdaság várható helyzetéről alkotott vélemény a kereskedelem és a lakosság kivételével – ahol decemberben volt látható pozitív változás – minden ágazatban érezhetően kedvezőbb lett. A GKI fogyasztói bizalmi index januárban – a decemberi számottevő emelkedést követően – kissé csökkent. Az emberek saját pénzügyi helyzetüket legutóbb 2006 áprilisában látták a mostaninál kedvezőbbnek, megtakarítási, valamint nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlására való hajlandóságuk viszont kissé romlott.