Túlárazás és komolytalan vásárlók a pesti ingatlanpiacon

Sok a túlárazott ingatlan a budapesti ingatlanpiacon, az ingatlanközvetítők életét pedig a komolytalan vevők és eladók keserítik meg. A jól árazott lakás, akár két hét alatt gazdára talál, a házak és telkek azonban nehezen kelnek el.

Továbbra is a panellakások a leginkább keresettek Zuglóban és Mátyásföldön, és sokan érdeklődnek az újszerű és a használt – legföljebb 40-45 millió forint értékű – téglaépítésű lakások iránt is. Néhány százalékot emelkedtek az árak az idén, ez főleg az 50 millió forintnál olcsóbb ingatlanoknál jellemző – mondta el tudósítónknak Sebestyén Tamás ingatlanszakértő.

A piac jellemzője, hogy jócskán túláraznak az eladók – ez az eladásra kínált ingatlanok 60–70 százalékára (!) igaz –, ilyenkor az 5–10 százalékos alku sem ritka. A megfelelően árazott ingatlanoknál viszont csak minimális árengedmény érhető el a vevők részéről, és ezek viszonylag gyorsan el is kelnek: akár két hét alatt vevőre találhat egy-egy ilyen lakás.

Jellemző a piacra, hogy mind a vevői, mind az eladói oldalon megjelennek a „turisták”, akiknek irreális elképzelései vannak az árakról és a lehetőségekről, vagy inkább csak próbálkoznak – fogalmazott a szakértő. Sok olyan eladóval találkozott, akinek valójában az a célja, hogy kiderítsék: mennyit érhet lakásuk, házuk, telkük, amikor aztán megjelenik a potenciális vevő, visszatáncol az értékesítéstől.

Zuglóban a 46 négyzetméteres panellakások a leggyakoribbak – ilyenek találhatók a Füredi úti lakótelepen. Áruk 20–24 millió forint a korszerűsítéstől, a panelprogramban való részvételtől és persze a lakás adottságaitól, elhelyezkedésétől függően.

A téglalakások ára ennél jóval szélesebb tartományban mozog, és sok tényezőtől függ: található közöttük főútvonal mellett fekvő zajos, földszinti vagy 4. emeleti, lift nélküli ház, újszerű, belső parkra néző lakás. Az ilyenek árai nem hasonlíthatók össze; minimum a 450 ezer forintos négyzetméterár, jó lakásoknál akár 650–700 ezer forint/m2. Az utóbbi árak az elhelyezkedésben, elrendezésben ideálisnak tekinthető kategóriára jellemzők.

Nem sokkal drágábbak egyébként a kerületi új építésű lakások sem: 700-800 ezer forintos négyzetméteráron kínálják őket, és korántsem nagy a kínálat belőlük a két kerületben. Nem úgy a szomszédos XIII. vagy a budai XI. kerületben.

A magas ingatlanárak miatt egyre több vevő kötelezi el magát mind nagyobb hitelekre. A két kerületet tekintve a fele-fele a hitelre és a készpénzért vásárlók aránya.

Továbbra is jelen vannak a készpénzes befektetők a piacon, de egyre válogatósabbak. A múlt években a sok befektetői vásárlás nagy részéből bérlakás lett, így ma könnyen található kiadó lakás mindkét kerületben, az árak mégsem csökkennek, legföljebb stagnálnak. Az egyszobás lakások havi bérlete 80-90 ezer, a másfél szobásoké 100–150 ezer forint.

Az ingatlanok elhelyezkedését tekintve továbbra is nagyon keresettek a XIV. kerületben a Herminamező, Nagyzugló, a Városliget melletti rész, valamint Törökőr jobb részei. A XVI. kerületben Sashalom és Mátyásföld a legfelkapottabb célpont.

A legkelendőbbek a másfél-kétszobások, illetve a háromszobások különféle változatai. Nagy a garzonlakások keletje is, miután rendkívül szerény belőlük a kínálat.

A családi házat keresők viszont „szörnyülködő állapotban” vannak, tehát nehezen találnak maguknak mostanában megfelelő ingatlant, vagyis olyan minőséget és kivitelezést, amit elképzelnek. Legalábbis azért az összegért, ami a rendelkezésükre áll. A keresleti és a kínálati piac ezen a területen koránt sincs egyensúlyban – mondta el a szakértő.

A telkek iránt is megcsappant mostanában a kereslet, ami az áfa-döntéssel áll összefüggésben: azok a telkek, melyeket még nem is olyan rég elkapkodtak volna, most korántsem kelendők, nincs rájuk vevő. Persze azok a beruházások, melyek már elkezdődtek, rendben zajlanak, ugyanakkor az emberek nem vágnak bele újabb fejlesztésbe, családi ház építésébe.