Greenpeace-tiltakozás a MOL-székháznál

„A természettel ki számol?” feliratú transzparensekkel üzent a Greenpeace Magyarország ma az olajvállalat éves közgyűlésére érkező igazgatósági tagoknak a MOL-székháznál. A környezetvédők átadták az olajvállalatnak a több mint 110 civil szervezet közös állásfoglalását, amelyben azt követelik: a MOL vonja vissza fúrási terveit az Őrségi Nemzeti Parkban. A klíma- és ökológiai válság közepén nem megengedhető új fosszilis kitermelőhelyet nyitni egy nemzeti park területén.

A MOL az Őrségi Nemzeti Park védett természeti területén, Natura 2000-es területen, a Nemzeti Ökológiai Hálózat magterületén tervez új szénhidrogén-kitermelő beruházásba kezdeni. [1] A beruházás ellen szót emelt már dr. Bándi Gyula, a jövő nemzedékek szószólója, [2] a tervet nem támogatja az érintett Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága, [3] az olajcég engedélykérelmének visszavonását követeli petícióban mintegy 34 ezer ember, [4] közös állásfoiglalásban pedig több mint 110 civil szervezet. [5]

A vállalat mindennek ellenére továbbra sem jelentette még be, hogy elállna a terveitől, és visszavonná az engedélykérelmét. A Greenpeace Magyarország ezért ma a MOL-székháznál tiltakozott a beruházás ellen, és átadta a civilek követelését a vállalat kommunikációs igazgatójának, Bakos Piroskának, aki eljuttatja az állásfoglalást a MOL éves rendes közgyűlésére érkező tízfős igazgatóságnak. A közgyűlés az olajcég egyik legfontosabb hivatalos eseménye, ahol a vállalat stratégiai kérdéseiről döntenek.
 
– Elvárjuk a MOL-tól, hogy ne csak szavakban csökkentse a környezeti lábnyomát. Ennek részeként álljon el attól az abszurd tervétől, hogy az Őrségi Nemzeti Park területén kezdjen újabb szénhidrogén-kitermelő beruházásba. A klíma- és ökológiai válság közepén ezt sok mindennek lehetne nevezni, de a fenntarthatóság irányába mutató felelős lépésnek aligha – mondta Nyitray Dániel, a Greenpeace Magyarország klímakampány-felelőse.

[1] „A MOL Őrség Szénhidrogén Kft. Őri-M-1 jelű fúrási telephelyén tervezett szénhidrogén ipari mélyfúrás lemélyítésének előzetes vizsgálati eljárása – Kérelem és mellékletei”.

[2] Dr. Bándi Gyula, a jövő nemzedékek szószólójának figyelemfelhívása az ügy kapcsán: alkotmányos rendünk szerint a természetvédelmi területeken a védendő közérdek az élővilág megóvása, a bányászati célú tevékenység nem élvez elsőbbséget egy nemzeti park védett területén.

[3] Petíció: Ne fúrjanak új kőolajkutat az Őrségben a Nemzeti Park területén.

[4] MTVSZ: Nem támogatja az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága a MOL őriszentpéteri szénhidrogén-kutatófúrását.

[5] Közös állásfoglalás több mint 110 támogató civil szervezet listájával