Gruevszki után szökött a macedon titkosszolgálat exfőnöke?

Az AP amerikai hírügynökség tudósítása szerint, amelyet átvett a The Washington Post is, Észak-Macedónia hatóságai lázasan keresik az ország titkosszolgálatának korábbi főnökét, Szaso Mijalkovot, aki ellen bírósági büntető per van folyamatban.

Miként kerülhet ez a hír egy magyar vonatkozású médiaszemlébe? Úgy, hogy a nevezett úr az unokatestvére annak a Nikola Gruevszki volt miniszterelnöknek, akit korrupciós vádakkal két év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek, de 2018-ban Magyarországon kapott politikai menedéket.

Mijalkovot az AP beszámolója szerint azért keresik, mert pénteken lenne esedékes az ítélethozatal az ügyében. Azzal vádolják, hogy több mint 20 ezer embert – politikusokat, bírókat, újságírókat – hallgattatott le törvényellenesen 2006–16 között. A bíróság csak most rendelte el előzetes letartóztatását, de vasárnap nem találták az általa megadott lakcímen. Az amerikai sajtójelentés szerint az eltűnés hírére ismét fellángolt Észak-Macedóniában a belpolitikai vita. Az egykor Gruevszki által vezetett konzervatív párt a mostani baloldali kormány lemondását követeli, Zoran Zaev miniszterelnök pedig teljes körű vizsgálatot rendelt el. 

És most a médiaszabadságról. A Die Welt című nagy példányszámú, konzervatív hamburgi lap kommentárban emlékezik meg arról, hogy három évvel ezelőtt gyilkolták meg Szlovákiában Ján Kuciak oknyomozó újságírót és menyasszonyát. A véleménycikk szerint az Európai Unió nem nézheti tétlenül, hogy újságírók kerüljenek a célkeresztbe, fel kell lépnie a média elleni fenyegetésekkel szemben, márpedig a szerző úgy látja, hogy Európa keleti felén egyre erősebb nyomás nehezedik a sajtószabadságra.

Kuciak és párja gyilkosait súlyosan megbüntették, de a feltételezett felbujtót tavaly szeptemberben első fokon felmentették – emlékeztet a Die Welt, és azt írja, hogy a szlovák hatóságoknak kötelességük lenne végre teljesen feltárni az újságíró-gyilkosság körülményeit. Az újságírók helyzete – folytatódik a cikk – továbbra is a Közel-Keleten és Észak-Afrikában a legrosszabb, és az ott fenyegetett, bebörtönzött médiamunkások sorsára nemzetközi figyelmet kell fordítani. A sajtó szabadságának az ügye azonban a múlt években Európában is romlott – olvasható a beszámolóban, amely ezután példaként Magyarországot hozza fel, ahol nemrégiben elvették a sugárzási engedélyt a Klubrádiótól, az utolsó független rádióadótól. A független média Lengyelországban is a túlélésért küzd – állapítja meg a Die Welt.

A német lap áttekintése szerint ennél is rosszabb a helyzet Fehéroroszországban, ahol Katerina Andrejevát és Darja Sulcovát a múlt héten két-két év büntetőtáborra ítélték, mert tavaly novemberben élőben közvetítették a kormány elleni tiltakozó megmozdulást. Ezekkel a megfélemlítő célzatú ítéletekkel el akarják némítani a rezsim elleni tömegdemonstrációkat dokumentáló szakembereket. Szintén bíróság előtt áll Belaruszban Katerina Boriszevics újságírónő, aki hírt adott arról, hogy Alekaszandr Lukasenko diktátor emberei novemberben megöltek egy ellenzékit. A múlt héten – írja a Die Welt – további médiaembereknél razziáztak, és őrizetbe vételek is történtek. Az elnyomó hatósági fellépés érintettjei voltak sajtószabadsággal, illetve emberi jogokkal foglalkozó szervezetek is.

A hamburgi lap kommentárja szerint az Európai Uniónak sürgősen fel kell lépnie a fenyegetett fehéroroszországi újságírók védelmében, valamint támogatást kell nyújtania azoknak a civil szervezeteknek, amelyek az emberi jogokért küzdenek. Emellett nyomást kell gyakorolnia a moszkvai vezetésre, amely továbbra is szilárdan Lukasenko oldalán áll.

Végül elmondom, hogy kíváncsiságból felkerestem a Sputnik elnevezésű moszkvai hírügynökség weboldalát, vajon ők mit írnak sokat emlegetett névrokonukról, a Szputnyik orosz vakcináról. Találtam is friss cikket, amely arról szól, bizonyos – meg nem nevezett – osztrák cégek tárgyalásokat folytatnak az orosz féllel az oltóanyag esetleges közös gyártásáról. Erről a Sputnik News szerint Kirill Dmitrijev, az orosz vakcinát reklámozó Orosz Közvetlen Befektetési Alap vezérigazgatója nyilatkozott a minap a közszolgálati osztrák tévé (ORF) egyes csatornáján.

A moszkvai hírügynökség idézi Florian Thalhammert is, akit Ausztria csúcs-infektológusának nevez, és aki a Kronen Zeitungnak azt mondta: a Szputnyik vakcina őt a Kalasnyikov géppisztolyra emlékezteti – mármint abban az értelemben, hogy a maga nemében az is egyszerű, megbízható és hatékony.