Győr a 750. évfordulóra készül

Nem egészen hét hónappal ezelőtt jelent meg az Infovilágon egy visszaemlékezés az idén 55 esztendeje (1966 nyár végén) átadott, és pillanatok alatt ikonikussá vált győri épületről, az (akkor) Tanácsköztársaság útja 41-43-45. alatt fölépített szövetkezeti lakóházról. (Szánalmas képet mutat manapság a Szt. István úti ház, ráférne legalább egy külső tatarozás.)

Csupán emlékeztetőül: akkor a többi között kora legkorszerűbb és legszebben megépített lakóházának neveztük, és persze ma is áll a Szt. István úton, az egykori budapest–bécsi országút mentén (melynek forgalma öt év fél évtizeddel ezelőtt még elviselhető volt), szemben az örök panorámát kínáló Bisinger sétánnyal.

Megemlékeztünk a tervezőjéről, Fátay Tamás (1926–2008) Ybl-díjas építészmérnökről, aki ugyanabban a házban vásárolt magának, családjának otthont.

Nem sokkal a megépülte és átadása után készült fényképpel illusztráltuk

az archív cikket a teljes pompájában álló impozáns lakóházról, amely mögött nem sokkal később megépült a Győri Ifjúság Háza.

Élőlánc a garázsépítés miatt lebontásra ítélt Petőfi Sándor Ifjúsági Ház körül.

Sajnos, a nem eléggé meggondolt „városrendezés” szellemi atyamesterei halálra ítélték az ifjúsági házat, amely bizonyítottan építészeti remekmű volt, és ma is megállná a helyét, ha „percek alatt” szét nem verik és le nem bontják, mert a Borkai-féle városvezetés fontosabbnak tartotta helyén emeletes garázs megépítését.

„Két bűz között” címmel írtunk is az épülő garázsról, helytelenítvén, hogy közvetlenül majdnem kétszáz, közvetetten annál is több család élete válik pokollá, hiszen egyik oldalon egy városi főútvonal járműforgalmának a bűze, a másikon pedig egy nyitott, ötemeletes garázsból áramló benzin- meg dízelüzemanyag-szag áramlik a lakásokba, lehetetlenné téve a szellőztetést:

„…ma már egyáltalán nem sikk, ha bárkinek ott van lakása, otthona. Látszik is ez, például a jó fél évszázaddal ezelőtt (akkor még Tanácsköztársaság nevű) út mentén, a háborúban lebombázott Star-garázs helyén épített három lépcsőházas (Szent István út 41-43-45.) tömb erkélyein megjelent „eladó lakás” hirdetésekből is.

Senki sem érzi jól magát olyan helyen, ahol legföljebb éjjelente egy-két órára nyitható ablak, erkélyajtó még a legnagyobb kánikulában sem, mert a járműforgalom mérgezi a környezetet, fölveri a port….”

Ha mindenképpen garázs: Bécsben így csinálták meg.

Ráadásul ez a garázs legalább annyira bevonzza a forgalmat a történelmi belvárosba, miként a valamikori győri vár lebontott, kiváló állapotban megmaradt föld alatti maradványai mellé épített talajszint alatti garázs a Duna-kapu téren.

Nem véletlen, hogy egyik garázs-beruházás sem nyerte el a bíráló bizottság tetszését, miáltal Győr (kimondva, kimondatlanul) elveszítette esélyét arra, hogy Európa egyik kulturális fővárosává lépjen elő…

A mintegy kétszáz méterrel keletebbre álló egykori pénzügyőr-palota állapota még elkeserítőbb.

Ez az év, 2021 megint csak szerfölött fontos (lehet) Győr számára: igazi várossá válásának 750. évfordulója. Sajnos, az Infovilág (mivel a helyi önkormányzat tisztviselőnője ígérete ellenére sem tájékoztatja szerkesztőségünket az ott történtekről és tervekről) nem ismeri a 750. évforduló eseménynaptárát. Ekként aligha tudunk beszámolni olvasóinknak az állampárt által sok év óta példaképnek kikiáltott város jubileumi készülődéséről.

Arról viszont igen, hogy az orvos-professzor polgármester éppen milyen mutatványt produkált az utóbbi időben.