További 300 millió adag BioNTech–Pfizer-vakcinát vásárol Brüsszel

 
Az Európai Bizottság ma – a már lekötött 300 millió adagon felül – további 200 millió dózis beszerzését javasolja az uniós tagállamoknak a BioNTech és a Pfizer által kifejlesztett koronavírus-vakcinából.

A Bizottság a 200 millió dózison felül vételi opcióról is megállapodott a gyártókkal további 100 millió adag BioNTech–Pfizer-oltóanyagra vonatkozóan. Ez lehetővé tenné az EU számára, hogy akár 600 millió adagot is megvásároljon ebből a vakcinából, melynek alkalmazása már EU-szerte megkezdődött.
 
Az eredeti megállapodásban foglaltakon túlmenően megvásárolni javasolt oltóanyagadagok szállítása a második negyedévében kezdődik.
Az Európai Bizottság január 6-án – a BioNTech–Pfizer-vakcina után másodikként – a Moderna által kifejlesztett oltóanyag forgalomba hozatalát is engedélyezte. Várható, hogy hamarosan további vakcinák jóváhagyására is sor kerül.

Tájékoztató weboldal: Biztonságos koronavírus-oltóanyagok Európa számáraDecember 21-i bizottsági sajtóközlemény a BioNTech–Pfizer-vakcina engedélyezéséről

 

A Bizottság nyilvántartásba veszi a biometrikus alapú tömeges megfigyelés betiltására irányuló európai polgári kezdeményezést

Az Európai Bizottság úgy határozott, hogy nyilvántartásba veszi a biometrikus alapú tömeges megfigyelés betiltására irányuló európai polgári kezdeményezést. A kezdeményezés szervezői azt szorgalmazzák, hogy a Bizottság terjesszen elő javaslatot olyan jogi aktus elfogadására, amely tartósan véget vet a biometrikus adatok önkényes felhasználásának, ha az tömeges megfigyeléshez vagy az alapvető jogokat tekintve indokolatlan beavatkozáshoz vezethet.
Ha az európai polgári kezdeményezés egy éven belül egymillió támogató nyilatkozatot kap legalább hét különböző tagállamból, a Bizottságnak hat hónapon belül el kell döntenie, hogy helyt ad-e a kérelemnek, vagy elutasítja, ám döntését mindkét esetben indokolnia kell.
Az európai polgári kezdeményezés történelmében a Bizottság eddig 76 polgári kezdeményezést vett nyilvántartásba; harmadát elutasította.

Részletes információk a biometrikus alapú tömeges megfigyelés betiltására irányuló európai polgári kezdeményezésrőlAz európai polgári kezdeményezésekről szóló webhelyAz európai polgári kezdeményezés fóruma