Győr többet érdemel(ne) – foganatja lett lapunk írásának

Tíz hónappal ezelőtt Győr lelakott sugárútjáról szóló írásunk mottója is ez volt: „Győr többet érdemel(ne)”. A képekkel illusztrált cikkben a többi között a Szt. István út 10. alatti sarokpalota is szerepelt.

Ez jelent meg akkor az épületről: «…Győr parádésnak aligha mondható főútján bizonnyal „szegény” ügyvédek bérlik a Szt. István út 10. számú ház egy részét, nem telik nekik arra, hogy néhány százezer forintból rendbe tetessék portájukat. Hivatásuk és a hozzájuk betérők (szerénységem aligha nyitna be egy olyan ügyvédhez, amelyik ilyen házban fogadja pácienseit) igazán többet érdemelnének….»

A bejárat tavaly novemberben.

A jelek szerint az épület lakói, bérlői, tulajdonosai is rájöttek arra, hogy igaza van az Infovilág krónikásának, mégis csak méltatlan önmagukhoz és a városhoz is (kőhajításnyira a városházától meg a minden lehetséges módon csicsássá tett főtértől), és hozzáláttak a málló vakolatú, sok tekintetben fölújításra szoruló Szt. István út 10. alatti, háromtornyos sarokház renoválásához. Néhány napja (miként a képen is látszik) fölállványozták, és elkezdték felújítani.

Kérdés, hogy mikor teszik ugyanezt a képbe bal oldalt belógó, átelleni saroképülettel, valamint az ugyancsak a Szt. István úton, a Honvéd liget jobb oldali sarkán álló (akár a 10. számú ingatlan ikreként is jellemezhető) 8. számúval, amely talán még rosszabb állapotban van, mint a most kezelésbe vett társa.

Győrrel kapcsolatosan sok minden meglehetősen rejtélyes és érthetetlen. Nem tudható (mert erről a városháza illetékes urai nem hajlandók nyilatkozni), van-e egyáltalán gazdája, felelőse a megyeszékhely városképének. Ily módon aztán csak sorra jelzi az Infovilág (is), hogy bizonyos dolgok nagyon nincsenek rendben ebben a városban. Mert ha rendben lennének, akkor nem rohadna a többi között – ugyancsak a Szt. István úton – a valamikori pénzügyőr-palota… (a képen) Kívánságra készséggel közzé teszünk (akár újra is) egy sor más látványos sebet is.

Tudjuk, hogy az észrevételekre, kifogásokra könnyen lehetne ekként válaszolni: az épületek nagy része nem a városé, magántulajdon. Csakhogy a magántulajdonossal is meg lehetne értetni (hivatalból, díjátalányozva, szankciókkal akár), hogy a városképet csúfító háza méltatlan a településhez, tehát áldozni kell(ene) rá, ha már egyszer az övé. Elvégre Győr és lakói többet érdemel(né)nek.