Ha veszít is, négy év múlva visszatérhet Orbán: van pénze, embere bőségesen

Olyan alapítványokat hoz létre Orbán, amelyekbe ha egyszer befolynak a pénzek, akkor annak senki, még az állami számvevőszék sem fogja látni az útját. Bebiztosítja magát a kormányfő a következő négy évre – mondja Kim Lane Scheppele, a Princeton Egyetem alkotmányjogásza, aki úgy véli, mintha Orbán el akarná veszíteni a választást és négy évig pihen. Ám az idő lemossa róla a diktátor minősítést is.

Nem éppen bíztató forgatókönyv a következő évre Kim Lane Scheppeletől, aki a Princeton Egyetem alkotmányjogásza. A kisujjában van a magyar alkotmány, legfőképp a Fidesz által létrehozott alaptörvény, aminek változásait a kezdetek óta követi. Ön azt állítja, hogy a felősoktatás megreformálásának jelszavával létrehozott alapítványok álalapítványok.

Igen, ezek nem a hagyományos értelemben vett alapítványok, hanem fedésre szolgáló szervezetek, még ha alapítványnak nevezik is őket – mondja Scheppele az alapítvány szót magyarul. – A kormány nagyon okos, ha jogról van szó, ezek az alapítványok gyakorlatilag úgy működnek, mint a magánvállalkozások. Az egyszer kinevezett igazgatósági tagok maguk dönthetnek a jövőbeli tagokról, olyan ez, mint egy családi vállalkozás, a könyvelőt maguk választják, ezzel nem lesz átlátható a társaság, tőzsdére, persze, nem vihető, és a polgári törvénykönyv vonatkozik reá. Mivel az állami számvevőszék nem ellenőrizheti működését, nem tudható, hogy kaszinóra vagy éppen valaki lányának az oktatására fordítják-e a pénzt. Ha a pénz egyszer oda befolyik valahonnan, az állam nem tudja követni az útját.

Mit kezdhet az új kormány az alapítványokkal akkor, ha elveszíti Orbán a választást?

Ha nem szerez kétharmadot, akkor semmit sem, hiszen tavaly decemberben olyan változtatásokat hajtott végre a Fidesz az alapítványi működésen, amelyeket beemeltek az alaptörvénybe. Az Európai Bizottság sem tud ezzel mit kezdeni, hiszen az uniós támogatások, mint ahogy eddig is, látva példaként a Mészáros-féle cégeket, végső felhasználója lehet magántársaság is, ez jogszerű. Nagyon ügyelt a Fidesz, amikor megkonstruálta ezeket az alapítványokat, hogy felkészüljön, miként juthat forrásokhoz abban az esetben, ha elveszítené a választásokat.

Ön is fordult uniós politikusokhoz aggályaival?

Amint januárban láttam a változtatásokat az alaptörvényben, uniós tisztségviselőkhöz fordultam, figyelmeztettem őket, kövessék, mi zajlik megint Magyarországon. Kapcsolatban vagyok a bizottsággal épp úgy, mint a parlamenttel és a bírósággal is. A jogállami mechanizmust – azt kell mondjam, bután dolgozták ki, mert hisz’ annak egy passzusába belevették: ha az adott kormány korrupt, akkor a pénz végső felhasználója a vállalkozás legyen. Nos, pont erre utaztak Orbánék. Ha már nem ők lesznek kormányon, akkor is eljut az alapítványokhoz a pénz.

– Másodsorban a kormány lesz a felelős, ha az alapítványoknak juttatott pénzek mégis csak kézen-közön elfolynak. A kormányon fogják azokat számonkérni.

Nemrég egy online fórumon az alkotmányozó nemzetgyűlésről beszélt…

Ilyen körülmények között a legjobbnak látnám és ebben támogatom is Fleck Zoltánt, hogy az ellenzék már a választási programjában is hirdesse meg az alkotmányozó nemzetgyűlés összehívását. A Fidesz nem hirdette meg, mégis alkotmányt módosított. Az ellenzéknek tiszta lapokkal kell játszania.

Ahogy a jogállamunkat, úgy a politikai életünket is szorosan követi. Milyen fejleményekre számít?

Nos, ez nagyon nehéz kérdés. A pandémia kezelése miatt látszania kellene annak, hogy az emberek büntetik Orbánt. Elvégre az első lépése, azaz a kórházak centralizálása – máris problémákat okozott. Évtized óta gyengén finanszírozott az egészségügy, amit az ellátás megszenved. Nem becsülik meg az egészségügyi dolgozókat sem. Folyton meglepődöm, mitől népszerű még mindig Orbán? Hisz’ az emberek a saját bőrükön érzik, mit művel a járvány idején. Ráadásul, ha a vakcinák változást hoznak, akkor hol lesz már a tavalyi hó? Ha a járvány legrosszabb időszakában nem volt elégedetlenség, akkor jövőre aligha lesz. Miközben bármihez nyúl Orbán, porrá lesz. Attól tartok, hogy mivel most is szoros a verseny a kormány és az ellenzék között, jövőre, amikor helyreáll az élet, fordulhat a kocka, Orbán javára.

Vidéken aligha tájékozódnak hitelesen az emberek a pandémia valóságos helyzetéről.

A járványt nekik is meg kellett tapasztalniuk. Személyesen élték meg a tragédiákat, vagy azt, hogy vidéken alig van kórházi ellátás. A második, aminek viszont nagyon örülök és amiért már régóta szurkolok, hogy megvan az ellenzéki összefogás. Mert egy szocialista nem nagyon tud nyerni vidéken, és egy jobbikos meg városban nem. Ugyanakkor instabil az ellenzék, mert abban van egység, hogy bármi áron, de le kell győzni az ellenzéket. Azon csodálkozom, hogy Orbán miért nem kezdte el egymás ellen kijátszani az ellenzéki vezetőket, hisz’ egykor ez volt a taktikája – MDF, Torgyán, és így tovább. Orbánnál vannak ütőkártyaként azok a bizonyos titkos ügynökakták, amikkel kijátszhatná a kormányt. Titkosszolgálatának a hatalma pedig gyakorlatilag korlátlan.

Mire kellene mindez?

Furcsa előérzetem van? abból indulok ki, amit a jogszabályokból ki tudok következtetni. Márpedig a jog Orbán DNS-ében van. Azt gondolom, Orbán dönthet úgy, hogy el akarja veszíteni a választásokat. Hogy miért? Egyrészt, nézze meg a tv-ben, látszik, fáradt, pihenésre lenne szüksége. Másrészt, miután mindenki diktátornak nevezi. Ha elveszítené a választást, akkor nem mondhatnák rá, mert azzal fog érvelni, hisz’ demokratikus választások zajlottak. Gondoljon csak Putyin és a Medvegyev-féle felállásra. S ha négy év múlva visszatérne, akkor ismét hiteles politikus lehetne. Tíz éven át építette a hivatalait, beleültetve a saját embereit, a következő négy évben egyik sem harapna Orbánba. Az alapítványokból szépen folynék be a pénz, megélhetési gondjai sem lennének.

Már most annyi pénz van a kezében a várható uniós segélyeken kívül, hogy igazából arra sincs szüksége. Mondja meg nekem, egyetemi alapítványnak mi köze van a MOL-részvényekhez? Övé az alkotmánybíróság, a média és az egész jogi rendszer a keze alá dolgozik. Nem tudják büntetőjogi felelősségre vonni, mert az egész rendszer őt szolgálja. Kipiheni magát négy évig, és diadalittasan visszatérhet. Tudom, őrültségnek hangzik, de alkotmányjogászként látom, miként van kipárnázva az élete – nyilatkozta Kim Lane Scheppele, a Princeton Egyetem alkotmányjogász professzora.