Elképesztő a sajtószabadság állapota Magyarországon

A külföldre irányuló német közszolgálati adó, a Deutsche Welle angol nyelvű tévéstábja nemrégiben Budapesten járt, és a sajtószabadság tegnapi világnapjára időzítette közel 20 perces riportját a magyar, a lengyel és a szlovén médiahelyzetről, a közhatalmi nyomásgyakorlás különböző formáiról. A riporter Alexandra von Nahmen brüsszeli tudósító volt. Magyarország végig elriasztó példaként szerepelt a riportban.

A Klubrádió ügyében megszólaltatták Hardy Mihály főszerkesztő-helyettest (a fenti képen), aki elmondta: az Európai Unió elszalasztotta azt a lehetőséget, hogy beavatkozzék és megállítsa a folyamatokat. Most, annak nyomán, hogy elvették a Klubrádió frekvenciáját, és ahogy közelednek a 2022-i parlamenti választások, annak a törekvésnek a jegyében, hogy elhallgattassanak minden független hangot, semmilyen hatósági fellépést sem tart elképzelhetetlennek. A riportban elhangzott, hogy 2010-i hatalomra jutása óta Orbán Viktor pártja, a Fidesz módszeresen felszámolta a médiapluralizmust.

Olyan szakértői véleményeket idéztek, hogy Magyarországon a média akár 90 százaléka gyakorlatilag állami ellenőrzés alatt áll. Kitértek arra, hogy az idei nemzetközi sajtószabadság-rangsorban Magyarország a 92. helyre csúszott le.

Szó esett a riportban arról, hogy a lengyel közrádió és köztévé is kizárólag egyetlen pártot szolgál. Mint megállapították: Lengyelországban még létezik a médiaváltozatosság, de úgy tűnik föl, már veszélybe van. A 2015-ben hatalomra került párt, a Jog és Igazságosság nyilvánvaló módon követendő példának tekinti azt, ahogy Orbán viszonyul a médiához. A már említett sajtószabadság-rangsorban Lengyelország a 64. helyen áll. Az ottani illetékes államtitkár legalább élőszóban, a kamera előtt mondta el álláspontját, amely szerint az ellenzéki panaszok teljesen alaptalanok – szemben Magyarországgal, ahol csak egy ilyen tartalmú emailt kapott válaszként a Deutsche Welle forgatócsoportja.

Szlovéniában a megfélemlítés légköréről számoltak be a német tévéstáb által megkérdezettek. A riportban elhangzott, hogy Janez Janša miniszterelnök, Donald Trump csodálója és Orbán Viktor barátja rendszeresen támadja a nyilvánosság előtt az ország vezető médiaintézményeit és újságíróit. Kormánya olyan törvényjavaslatot terjesztett elő, amely kibővítené a befolyását a közmédia fölött. Az ország a globális rangsorban a 36. helyen áll, de ez négy helyezéssel rosszabb az előző évinél. Ljubljanában a kormányfő szóvivője köztes megoldást választott: a Deutsche Welle kamerája elé állt ugyan, de a sajtószabadság aláásására vonatkozó állításokat egyetlen szóval sem volt hajlandó kommentálni.

A Deutsche Welle riportere szerint a jelek azt mutatják, hogy Brüsszelnek sem eszközei, sem politikai akarata nincsenek arra, hogy bármit tegyen mindez ellen.

Miért nem lép fel az Európai Unió? – kérdezte Věra Jourovától, az Európai Bizottság illetékes alelnökétől a riporter. A válasz szerint a brüsszeli testületnek ehhez nincsenek eszközei, nem léteznek olyan megfelelő uniós előírások, amelyek alapján határozottan cselekedhetnék.

„Akkor tehetek valamit, ha arra megvan a valódi alapom. Nem aktivista vagyok. A Bizottság az unió szerződésén őrködik, és ennek szabályok alapján kell történnie. Ha nincs olyan EU-jog, amelyet kifejezetten és egyértelműen megsértenek tagállami szinten, akkor semmilyen eljárást sem indíthatok”.

Az Európai Parlamentben azonban Dobrev Klára képviselő arról beszélt a német riporternek, hogy mégis csak van ilyen jogszabály, mégpedig az az új mechanizmus, amely az uniós támogatást a jogállamiság helyzetéhez köti:

„Az Európai Unió nem készpénz-automata, ahonnan egyszerűen kivesszük a pénzt, és nem teszünk be semmit. Ez fontos üzenet. Az értékek uniója vagyunk, aki pénzt akar, annak az értékeket is képviselnie kell. Biztosítania kell a független médiát, a független igazságszolgáltatást, a civil szervezetek szabadságát.”

A Deutsche Welle riportjának záró gondolata szerint az EU eszközei valóban hiányosak, de a teljes tétlenség rossz választás, mégpedig az unió hitelessége szempontjából.