Hamis híreket terjesztő botfarmokat foglaltak le az ukránok

Több mint 100 ezer hamis használói fiók segítségével, Ukrajna területéről indították a dezinformációs kampányokat – feltehetően az oroszok. Az online kiberbiztonságért is felelős Ukrán Biztonsági Szolgálat (SSU) ismertette, hogy a háború kezdete óta öt botfarmot fedezett fel és zárt le. Ez a bothadsereg a dezinformációs háború részeként több mint 100 ezer hamis közösségi felhasználói fiók segítségével terjesztette a hamis híreket. (A cikk forrása: Bleeping Computer; a nyitó kép forrása: https://www.bleepingcomputer.com)

Mindenekelőtt a „bot” szó értelmezése: a kifejezés a robot szóból származik. A bot olyan szoftver, amelyik meghatározott algoritmus szerint automatizált feladatokat hajt végre az interneten keresztül.

A hálózat Ukrajna területén működött, Harkiv, Cserkaszi, Ternopil városban és a Kárpátalja régióban. A dezinformációs háborúban hamis hírek terjesztésével próbálják elérni a felek, hogy az állampolgárok pánikba essenek és rossz döntéseket hozzanak. A leleplezett bothálózatok az orosz háborúval és az ukrán védőkkel kapcsolatos hamis híreket terjesztett.

Az SSU közleménye szerint a hálózat célja a társadalmi és politikai állapotok elbizonytalanítása, az ukrán védelem moráljának gyengítése és letörése volt. A hatóságok megrohamozták a botfarmoknak helyet adó lakásokat és a következő eszközöket foglalták le:

# 100 SMS-gateway-t, olyan eszközt, amely speciális csomópontként biztosítja az átjárást akülönálló hálózatok között

# 10 000 SIM-kártyát mobiltelefon-szolgáltatóktól, hogy tevékenységüket leplezni tudják

# botokat ellenőrző laptopokat és számítógépeket.

SIM-kártyás terminálok, melyek egyéni felhasználókat utánoznak

Ahogy a képen is látszik, a bothadsereg működtetői SIM-kártyás terminálokról emulálták a különböző felhasználókat, melyeket sorszámozott fiókokban helyeztek el. A hamis tartalmakat nagy valószínűséggel szoftverek segítségével, automatizmusok közbeiktatásával osztották meg, és erősítették fel visszhangjukat.

Az ukrán hatóságok szerint a botfarmokat az orosz titkosszolgálat tagjai működteték, de a közleményben nem említik, hogy bárkit is letartóztattak volna.

Az egyik felszámolt botfarm

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat weboldala egyébként az utóbbi időben hosszabb ideig offline maradt, többször is, ami érthető is, hiszen a hatóságok a háborúval voltak elfoglalva. Önmagában az is hír, hogy az ukrán kiberbiztonsági hivatalok egyáltalán működnek, és még közlemények kiadására is marad energiájuk.

Az orosz-ukrán kiberháború egyébként már  a valós háború előtt megkezdődöttés azóta is zajlik.