Három napra a fiataloké a pesti Kossuth tér

Holnap, pénteken, november 29-én a Szabad Egyetem hallgatói elfoglalják Budapesten, a parlament előtti Kossuth teret három napra.

Nem egy átlagos tüntetésről van szó, ahol tömegek vonulnak föl, skandálnak, majd hazamennek. Beszélgetni fognak, elemezni, bemutatni, közösen megérteni és megértetni azt, amit ma oktatáspolitikának neveznek Magyarországon. S azt is, hogy mindez miként érinti őket. Rengeteg munkát áldoztak erre a rendezvénybe, amelynek közösségimédia-oldala kattintással elérhető.

A mostanáig az egyedülálló rendezvény – amelynek folytatásában a szervezők reménykednek – háromnapos kiállítás is, ahova bárki, bármikor ellátogathat, becsatlakozhat hozzá, ismerkedhet. A Szabad Egyetem hallgatókból alakult informális csoport, amely mögött nincs bejegyzett szervezet.

Természetesen minden előadó szívességi alapon csatlakozik a demonstrációhoz, sőt, még a hangosítást is ingyen vállalta egy cég – erre a diákoknak nem kell költeniük. Ám így is vannak kiadások, amiket ki kell majd fizetniük, mint például a 150 ezres áramköltség, melyet a Kossuth térről vételeznek hivatalosan. (Elkelne tehát a rendezvény anyagi támogatása.)

A legfontosabb elem az a kiállítás, amit a diákok tanárokkal, szakértőkkel közösen készítettek – ennek tetemes nyomtatási költségei vannak. A kiállítást egyébként jövőre más városokba is el akarják, el fogják vinni, ebben az aHang minden erejével támogatni fogja őket.

A holnap kezdődő rendezvénysorozaton jelen lesz mások között Szilágyi Emese, Tamás Gáspár Miklós, Törley Katalin, Enyedi Zsolt és Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is. S természetesen ami ennél még sokkal fontosabb, maguk a diákok, akiknek olyan együttműködő szervezeteket sikerült megnyerniük, mint az Akadémiai Dolgozók Fóruma, az Amnesty International, a CEU, a Deviszont Közösségi Tér, a Független Diákparlament, a Hallgatói Szakszervezet, az Oktatói Hálózat, a Partizán, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Szülői Hang, a Vasas Szakszervezeti Szövetség.