Háromszáz napja börtönben az Amnesty török elnöke

Ma 300 napja, hogy börtönbe zárták az Amnesty International törökországi elnökét, a jogász Taner Kılıçet (49). A bebörtönzött jogvédő levélben fejezte ki szívből jövő háláját mindazoknak, akik támogatják és kiállnak mellette. Az Amnesty tiszteletbeli török elnökét tavaly június 9. óta tartják fogva az izmiri Sakran börtönben, ahonnan ezt írta:

„Láttam azokat a képeket, amelyek a tűző napon, esőben és dermesztő hidegben készültek az engem támogató akciókon. Ezek a fotók reménységgel töltenek el, és emlékeztettek, hogy az emberi jogok védelmezőinek milyen fontos a nemzetközi szolidaritás.”

Taner Kilic (foto: hurriyet.com)

„Ha börtönben vagy, könnyen elhiszed, hogy magadra maradtál, még a hozzád legközelebb állókat sem érdekled. De én, ahelyett, hogy elfelejtettek volna, Törökországban és azon túl is ismertté váltam… Szeretném minden aktivistának és támogatónak megköszönni, hogy szolidáris velem. Rátok gondolok, és értetek imádkozom.”

„Barátunk és kollégánk 300 napja szenved a börtönben koholt vádak miatt, az emberek a világ minden táján pedig követelik a szabadon bocsátását” – mondta Gauri van Gulik, az Amnesty International európai igazgatója.

„Az ügyészségnek semmilyen bizonyítékkal sem sikerült alátámasztania az abszurd vádakat. Bármennyire elképesztőnek tűnik is föl Taner ügye, ő is csak egyike azoknak az eseteknek, amelyek jelzik, hogy a török hatóságok milyen elszántsággal és tudatossággal verik szét a civil társadalmat.”

Taner Kılıç elnöki mandátuma márciusban lejárt, és mivel az alapszabály értelmében nem volt újraválasztható, a török Amnesty közgyűlése tiszteletbeli elnökké választotta. Tanert azzal vádolják, hogy egy terrorszervezet tagja. Az ellene felhozott legfontosabb bizonyíték, hogy állítólag letöltötte a telefonjára a titkosított üzenetküldést lehetővé tevő ByLock nevű alkalmazást, amelyet az állam szerint azok a gülenisták használnak, akiket a 2016-i puccskísérlet megszervezésével vádolnak.

Háromszáz nap alatt sem sikerült az ügyészségnek egyetlen kézzelfogható bizonyítékot sem bemutatni, hogy alátámassza a vádat. Ezzel szemben négy független igazságügyi szakértő is egybehangzóan megállapította, hogy Taner Kılıç telefonjára soha nem töltötték le a ByLockot.

A következő tárgyalási nap június 21-én lesz. Ha bűnösnek találják, akár 15 év börtönre is ítélhetik.