HelloWorld: űrtáborozó diákok

Több mint 140, javarészt 10–14 év közötti táborozó csatlakozott a nyáron a HelloWorld programjaihoz. A Budapesten és Balatonlellén, összesen öt részletben megszervezett táborok hat tematikával foglalkoztak: robotprogramozás, Minecraft, Unity, videózás, társasjáték-tervezés és a világűr. A táborok zárásaként a gyerekek a világűrt is megcélozták, hiszen 20 000 méter fölé emelkedett a táborban épített kísérleti ballon.

Az immár öt éve működő HelloWorld új fejezetet nyitott a hazai informatika- és természettudomány-oktatás fejezetében, megszervezte ugyanis az űrtechnológiáknak szentelt első táborát. A táborozók megépíthették és programozhatták saját marsjáró robotjukat, a kihelyezett távcsövekkel pedig megtekinthették a közeli égitesteket is.

Molnár József, a HelloWorld táborok szakmai vezetője, a PC World című szakmai magazik főszerkesztője tudósítónknak elmondta, hogy a tábor fő attrakciója természetesen annak a meteorológiai ballonnak a megépítése volt, amelyet végül a részvevők fölengedtek a sztratoszférába. „Az Országos Meteorológiai Szolgálat szakmai támogatása nagy segítség volt, de még így is szükség volt szerencsére is, hogy a Balatont is átszelő ballon földre visszaszállt egységét egyben megtaláljuk”.

A ballon útja.

A 10–14 éves táborozók segítségével épített ballon augusztus 14-én indult Balatonlelléről. Útját az Országos Meteorológiai Szolgálat segített figyelemmel kísérni. Több mint 9000 méter magasságban járt már, amikor átrepült Balatonföldvár felett. A Tihanyi-félszigetet 10 ezer, Balatonfűzfőt pedig már 18 000 méter magasban keresztezte, végül Berhidánál átlépte a 20 kilométeres magassági határt, ezzel hivatalosan is elérte a világűr szélének nevezett sztratoszférát. Érzékelői folyamatosan mérték az aktuális hőmérsékletet, páratartalmat és légnyomást, majd miután a ballon belső nyomása jóval fölülmúlta a külsőt, kipukkant, ám a mérőeszközök sértetlenül landoltak a Fejér megyei Magyaralmás határában. A mért adatok és felvételek értékelése megkezdődött.