Hévíz az ingatlanvásárlók kedvence

A legdrágább ingatlanért 110 millió forintot fizettek az idén a Nyugat-Dunántúlon, ám ez kirívó eset a nyugati határszélen. A legtöbb tranzakciót Győrött kötötték, ám a lélekszámhoz mérten Hévízen volt a legélénkebb a lakáspiac.

A lakáspiaci adás-vételek számát tekintve tavaly Győrött, Szombathelyen és Sopronban kötötték a legtöbb üzletet a nyugat-dunántúli térségben. A listavezető Győr: 2500 lakóingatlan-cserével; a négy folyó városát követi 1500 adásvétellel Szombathely, majd Sopron következik 1200 tranzakcióval.

A népességre vetítve azonban Hévízen pörgött leginkább a lakáspiac, ott 1000 lakosra 63 adásvétel jutott. A település alighanem turistalátványosságának köszönheti népszerűségét, miként a keszthelyi járás több települése is, ahol szintén kiemelkedő volt az adásvételek száma. Keszthelyen, Balatongyörökön, Gyenesdiáson és Alsópáhokon az adásvételek 1000 lakosra vetített értéke meghaladta a 25-öt.

Nyugat-Dunántúl nagyvárosai közül Sopron kiemelkedett a lakásvásárlások számának tekintetében. A népességre vetített adásvétel aránya elérte a 19,7 ezreléket, ami három ezrelékkel felülmúlta az országos átlagot.

Az ingatlanforgalmi adatok azt mutatják, hogy a költözési áram fő iránya a régió észak-nyugati része. Zalából inkább elvándorolnak az emberek: nem véletlenül Sopron az árrekorder a térségben. Nyugat-Dunántúlon minden ingatlantípus esetében Sopron a legdrágább. A városban az új építésű ingatlanok esetében 490 ezret, a téglalakásoknál 370 ezret, a családi házaknál pedig a 320 ezer forintot kértek egy négyzetméterért. A legdrágább családi ház 110 millióért kelt el a városban, miközben a régióban volt olyan, aki 650 ezer forintért vásárolt családi házat egy Nagykanizsa közeli kis faluban.

Nyugat-Dunántúlon az országos irányzattal megegyezően a múlt év ugyanezen időszakához mérten 5%-kal csökkent a tranzakciók száma. Győrött cseréltek ingatlant a legtöbben (900), amelyet Sopron követ (400). Előbbi értéke 5%-kal, utóbbié 10 %-kal alacsonyabb az egy évvel korábbi adatokhoz képest, de ez a trend megegyezik a hasonló méretű városokban tapasztaltakkal.