Honvédelmi kanapé

(Írta: Lendvai Ildikó) A miniszter bemutatta azt a repülőgépet, amelyet mindenki kormány-, sőt miniszterelnöki gépnek tart, ám a NATO felé is igazolható honvédelmi beszerzések terhére katonai repülőként vásárolták. (Illusztráció: a csapatszállító kormánygép, avagy a kormányszállító csapatgép; forrás: Pinterest)

A miniszter elmondta, hogy ez minden ellenkező állítással szemben csapatszállító gép, speciális katonai berendezésekkel felszerelve. A fotókon látszik is néhány ilyen speciális berendezés: tekintélyt parancsoló méretű bárszekrény meg bőrkanapék. Ezek nélkül egy valamire való katonai egység ma már egy métert sem tesz meg.


A hitetlen Tamások persze okvetetlenkednek. Hát ezek soha nem olvastak Rejtőt, nem láttak Piedone-filmet? Azokból mindenki tudja, hogy egy viszkisüvegnél nincs jobb fegyver. Ha egy katonának (vagy miniszterelnöknek) öltözött álruhás terrorista bújna meg a gépen, csak fejbe kell kólintani, és kész.

A bőrkanapék hasonló célt szolgálnak. Tudvalévő, hogy ezeket a kormányfő és az amerikai nagykövet önfeláldozóan maga próbálta ki, a hosszú úton baráti gatyára vetkőzve. És most képzeljünk el egy belopakodott diverzánst a gépen, aki mindenféle gaztettre készül, ha egy szövetséges reptéren leszállnak. Természetesen a házirend szerint ő is gatyára vetkőzik, majd elszenderedik a kanapén. Ha az úti célnál aztán felriad, hét szentség, hogy egy szál alsóban ki sem mer szállni szégyenében. Így aztán sem robbantgatás, sem öngyilkos merénylet, sem világháború .

Azt, sajnos, nem láttam a képeken, hogy van-e jacuzzi és infraszauna a szigorúan honvédelmi célú, csapatszállító repülőgépen. Nagyon kéne, mert enélkül nehéz méregteleníteni pl. a dühös túszejtőket.

Tudnám még ajánlani a jó illatot biztosító aromaterápiához szükséges készülékek sürgős beszerzését is. Nélkülük ugyanis valami menthetetlenül bűzlik a gépen.