Húsz éve történt: támadás Amerika ellen

Rendkívüli dokumentumfilm-sorozattal emlékezik meg a National Geographic a szeptember 11-i terrortámadások 20. évfordulójáról. Az Emmy-díjas 72 Films és az Oscar-díjas producerek, Dan Lindsay és T.J. Martin által jegyzett 9/11: Egy nap Amerikában az egyik legátfogóbb és legmegrázóbb filmalkotás a szeptember 11-i eseményekről.

A 9/11: Egy nap Amerikában hatrészes dokumentumfilm sorozat a húsz évvel ezelőtti szeptember 11-i drámákat és tragédiákat idézi fel szemtanúk, túlélők, valamint a mentésben részt vett tűzoltók és mentősök visszaemlékezéseinek segítségével. Az Emmy-díjas 72 Films és az Oscar-díjas producerek, Dan Lindsay és T.J. Martin, által jegyzett sorozat epizódjait szeptember 3-tól négy egymást követő estén tűzi műsorára a National Geographic csatorna 21 és 22 órától.

An aerial view shows only a small portion of the crime scene where the World Trade Center collapsed following the Sept. 11 terrorist attack. Surrounding buildings were heavily damaged by the debris and massive force of the falling twin towers. (Photo Credit: U.S. Navy/Eric J. Tilford)

A sorozat készítői aprólékos és időigényes munkával mintegy 951 órányi archív felvételből válogatták ki a hat epizód összesen hétórás anyagát – egy egyszerre informatív és megrázó, a nézők érzelmeire ható alkotást létrehozva, mely nemcsak sokkol és megdöbbent, de egyúttal fel is emel a szereplők önzetlensége, önfeláldozása és hősiessége által. Három év alatt 54 embert interjúvoltak meg, aki összesen 235 órában beszélte el szeptember 11-e történetét – tökéletesen hitelesen, a saját nézőpontjából, egyes szám első személyben.

Wreckage and dust in New York City caused by the September 11 terrorist attacks. (Photo Credit: NIST)

A nézőket a képernyők elé bilincselő izgalmas epizódok a tragikus eseménysorozat valamennyi fontos pillanatát felelevenítik az eltérített repülőgépek becsapódásától az ikertornyok összeomlásáig, valamint – mindenekelőtt – a mentők, tűzoltók és civilek hősies helytállásáig. Az események részletes – a történéseket olykor percről percre bemutató – krónikáját archív fotók, valamint szemtanúk, túlélők és tűzoltók visszaemlékezései teszik teljessé. A sorozatban bemutatott filmfelvételek egy része most látható először: képsorok, melyeket közeli lakásokból és utcákból vettek fel nem sokkal a becsapódásokat követően; bepillanthatunk az ikertornyok lábánál dolgozó orvosok életmentő munkájába; később pedig nyomon követhetjük a túlélők után kutató önfeláldozó, saját testi épségükkel nem törődő tűzoltókat az összeomlott épületek instabil romjai közé.

A dokumetumfilm-sorozat a ’9/11 Memorial & Museum’-mal hivatalos együttműködésben készült. A sorozat az AFI DOCS és a Sheffieldi Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztivál válogatásába is bekerült, az első – egész estés – epizódot június 11-én levetítették a Tribeca Filmfesztiválon.  A sorozatot a 72 Films készítette a National Geographic számára. Executive producerek Dan Lindsay, T.J. Martin és David Glover, rendező Daniel Bogado, zenéjét David Schweitzer szerezte.