Az újságíró archívumából – akinek sikerült 20 év után kiugrania

Amikor az alábbi írásom 1993 tavaszán (április 22-én, csütörtökön) megjelent a hazai rendszerváltás ikonikus „komoly bulvárlapjában”, az internet még csak kevesek kiváltsága volt itthon. Így aztán sok évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy olyan dokumentumfilmeket tekinthessünk meg a sokak által vallásként kezelt szcientológiáról, mint például az Oscar-díjas Alex Gibney rendezőnek a YouTube-on is föllelhető „Szcientológia, avagy a hit börtöne” című alkotása. Mint az internetes csatornán olvasható: a film a Pulitzer-díjas Lawrence Wright könyve alapján készült, és nyolc, kiugrott tag portréján keresztül mutatja meg a szekta külső szemnek láthatatlan működését… Megtudhatjuk, hogyan lett egy eszmerendszer elképesztően népszerű Hollywoodban, és miként váltak olyan elismert és befolyásos filmesek a híveivé, mint John Travolta, Tom Cruise… Az Esquire magazin által csak „korunk legfontosabb dokumentumfilmeseként” emlegetett Gibney három Emmy-díjat elnyert filmje provokatív mese az egóról, a kizsákmányolásról és a hatalomvágyról. – Másfél évtizeddel ezelőtt – a rádióból és tévéből jól ismert – Juszt László kollégánk a „Magánbeszélgetés” című műsorában igyekezett bemutatni a szcientológia-jelenséget. Szerénységem a hamburgi Der Spiegelben bukkant rá a magyar vonatkozású témára: a hetilapnak nyilatkozó német úr üzleti kapcsolatban állt a Malévval… Mindazonáltal – emlékszem – a cikk megjelenése utáni percekben megkeresett a szerkesztőségi munkahelyemen egy fiatalember (állítván, hogy „a magyar szcientológusokat” képviseli, quasi ő a szekta/egyház sajtófőnöke), és mintegy elégtételt követelt az írás miatt, amelynek, ha a lap nem tesz eleget, beperli a Mai Nap-ot. Mondanom sem kell: miután megittunk egy kávét és mindkettőnk kifejtette a véleményét, látogatóm lemondott a sajtóperről. Az ám, egyébként erről az írásról volt szó csaknem harminc évvel ezelőtt:

«Tovább gyűrűznek a hullámok a Texas állambeli wacói vérengzés és tömeges tűzhalál körül. A David Koresh alapította szekta tragikus vége ismét az emlékünkbe idézi a másfél évtizeddel ezelőtti jonestown-i eseményeket, ahol – ugyancsak egy megszállott „próféta” hatására – közel ezren követtek el öngyilkosságot a guyanai őserdőben. A különféle szélsőséges vallási csoportosulások – mint a Népek Temploma és a dávidiánusok – megnyilvánulásai a figyelmet Európában is a szektákra irányították. A hamburgi Der Spiegel a Scientology történetéről és céljairól közölt beszélgetést.

A Scientologyt (tudományológia?) az amerikai Lafayette Roland Hubbard alapította a Dianetik című könyve megjelenésével 1950-ben. Négy évvel később nyitotta meg az első Scientology-„templomot”, 1986-ban halt meg. A Kurt von Rachen (Rache-bosszú!) álnéven hírhedtté vált kommunistafaló és egykori sci-fi-író az emberiséget obskúrus, csillagközi események termékének nyilvánította, és a Scientology uralma révén a kábítószerek meg a bűnözés nélküli világ megteremtésére törekedett.

Drága tanfolyamok

Méregdrága agymosó, lélekedző tanfolyamokon (Auditing) képezik a „tudományológia” arra érdemesült és kiválasztott híveiből a megtisztult felsőbbrendű embereket (Übermensch).

Ezek a tanfolyamok alkotják a szervezet egyik legfontosabb anyagi forrását. Az immár több mint 30 országban működő Scientology szektának legalább ötmillió tagja van, becslések szerint csak Németországban 200 ezer. A kölni Alkotmányvédő Hivatal a „megfigyelendők” között tartja számon a Scientologyt. Az észak-rajna–vesztfáliai tartományi kormányzat szerint a szekta „világnézeti lepelbe burkolózott gazdasági konszern”. Meglehetősen egyszerűsített belső vélemény szerint: „a mi használ a szektának, az etikus, a mi kárt okoz neki, az erkölcstelen…” Gunther Träger két évtizeden át volt a Scientology tagja, és bevallása szerint másfél évvel ezelőtt szakított a szektával. A 43 éves férfi a majna-frankfurti C & C Contact & Creation reklám-kft., az egyik legnagyobb német idegen forgalmi hirdetési vállalat tulajdonosa, jó nevű szakember.

Az „auditing”-ről Träger elmondta, hogy az nem más, mint egy kérdezz-felelek, amelyben az E-mérő (egyfajta hazugságvizsgáló műszer) játssza a legfontosabb szerepet. „Most már tudom: az ember gyenge pontjainak a felderítésére szolgált.” A kiugrott tudományológus mintegy 50 auditingen vett részt. A szekta világhírességei, Tom Cruise, John Travolta például még a turnéikra is magukkal viszik az auditing partnereiket. „Jó magam kilenchónapnyi lelki tanfolyamon vettem részt; aki eléri a clear (a megtisztult, megvilágosodott) állapotot, az mentessé válik a káros befolyásoktól (nukleáris sugárzástól, homoszexualitástól…), ekként OT, azaz cselekvő titán lehet belőle.”

Ravasz módszerek

Rendkívül ravasz módon keríti be és béklyózza meg tagjait a szekta. Egy bizonyos átlényegülési fokozat után (olyan ez, mint a kábítószer) már az áldozat igényli a „továbbképzést”, amiért viszont fizetnie kell. Ellentételezésül mind följebb juthat az übermensch-létrán. Az 5. fokozatot elért „felsőbbrendű ember” már igen nagy tekintélynek számít. Németországban legfeljebb 100 van belőle, és fele annyi a 8. fokozatú cselekvő titán.

– Mennyibe kerül e legmagasabb fokozat elérése? – érdeklődött a Spiegel munkatársa.

„Háromszázezer márkába, és már többen meg is adták érte ezt a pénzt, mi több, nem ritkaság, hogy sok százezer márkáról szóló csekkek, átutalások érkeznek a Scientologyhoz az adományozási felszólítások hatására. A szekta egy időben különösen rámenős volt, tagjainak parancsba adta újak beszervezését, sőt a családi és magánkapcsolatok megszakítását is. A nyilatkozó Träger a 70-es években a CSU tisztségviselője, később Mainzban a későbbi/mostani kancellár, Kohl, majd mainzi utóda, Vogel közeli munkatársa volt.

– Nem akarták önt a szekta vezetői rávenni arra, hogy tudományológiai eszméket csempésszen a politikusok beszédeibe?

„Ha akarták volna is, sem sikerülhet ilyesmi, ugyanis ilyen kaliberű politikusok már is merik a dörgést, nem lehet kijátszani őket” – válaszolta Träger.

Keményen fenyítenek

A szektának saját bírósága van, amely ugyancsak egyszerű elv szerint működik: annak van igaza, akinek több a pénze. Minél több auditingon vett részt valaki (értsd: minél többet tejelt), annál kevésbé sebezhető, hibáztatható. A tudományológia szekta missziókból, orgsokból és celebráló központokból épül fel. A missziók a bevezető tanfolyamok. Az orgs-ban (organisation=szervezet) a megvilágosodott, megtisztult fokozat adományozására jogosult, a celebrity centerekbe viszont az előkelő személyiségeket tömörítik. A bevételeket (például Dianetik-könyvek, tanfolyamok árát, pénzadományokat) a helyi szervezetek átutalják a Scientology főhadiszállására, Los Angelesbe. A vezetőség részben ingatlanokba fekteti a milliókat, részben pedig önmaga fenntartására. A Scientology éves pénzforgalma mintegy kétmilliárd dollárra rúg! A szekta úgynevezett háborús kasszájában 50 millió dollárt őriznek készpénzben.

– Kik ellen viselnek háborút a tuományológusok?

„A sajtó, a rádió, a tévé, a titkosszolgálatok, az alkotmányvédők, az Interpol ellen.”

– Volt-e már a Scientology főhadiszállásán?

„Négyszer is – mondta Träger. – A floridai Clearwaterben különösen katonás az élet. Aki vét a szabályok ellen, azt keményen megfenyítik, fél napon át csak futólépésben közlekedhet, majd pedig lelki kezelésbe veszik.”

– Ki az 1986-ban elhunyt szektaalapító Hubbard utóda?

„A 30-as éveiben járó David Miscavige, aki gyerekkora óta Hubbard mellett volt. Az alapító egyébként már a 80-as évek elején eltűnt a nyilvánosság elől. Akkoriban a főhadiszállás minden pénzt elszívott a németországi Scientology -egyszámlákról. Ezt megtudván, sokan kiléptek a szektából.”

(Köszönet az Arcanum Digitális Tudománytárnak a Mai Nap elérhető példányai digitalizálásáért.)