Idei Google-keresések itthon és a világban

A mindent maga mögé utasító koronavírus mellett Magyarországon az amerikai elnökválasztás, online oktatási platformok, a Mintaapák sorozat és palacsintareceptek szerepeltek az idén a leggyakrabban a keresések között.

A Google nyilvánosságra hozta 2020-i keresési témáit, amelyekből kiderül, hogy mi érdekelte leginkább a világ és a magyar internetezőket az idén. A 10-es listák több mint 70 ország legnépszerűbb témáit fedik le (a többi között): popkultúra, sport, zene, politika, hírek…

A „koronavírus” volt a legnépszerűbb keresőszó világszerte; eközben sokan voltak kíváncsiak arra is, hogy „miért covid-19-nek hívják?” és „miért fontos a mentális egészség?” most jobban, mint bármikor valaha.

Kerestük emellett a kapcsolódást, egymás segítésének különböző módjait, például azt, hogy miként támogathatjuk a frontvonalban dolgozó egészségügyi dolgozók munkáját, vagy hogyan segíthetünk az ausztráliai tűzvész, a Bejrútot pusztító robbanás által sújtott embertársainkon. Még akkor is, amikor oly sokan otthon maradtunk, kerestük annak módját, hogy kapcsolatba lépjünk, támogassuk és jobban megértsük egymást.

A körülöttünk zajló események ellenére kíváncsiságunk nem lankadt, olyan dolgokra is rákerestünk, mint például: „miért álmodnak az emberek?” és „miért vörös a Mars?” Optimisták maradtunk és kreatívan töltöttük az időnket: a „kovászos kenyér receptje” megdöntötte minden korábbi keresési rekordját.

Egy zűrzavaros év végéhez közeledve 70 ország népszerű kereséseibe nyerhetünk betekintést. Nézze meg közelebbről az év keresési trendjeit a Google.com/2020 oldalon.

A magyar lista élén várható módon a Covid-19-hez kapcsolódó koronavírus kifejezés áll, ehhez kapcsolódóan a top 10-es listában szerepel a koronavírus-térkép, a Magyar Közlöny, illetve az online oktatást segítő Google Classroom és Redmenta alkalmazás is. A legfelkapottabb keresések második helyén az amerikai elnökválasztás szerepel. A sorozatok közül a Mintaapák, a Bátrak Földje és a Mellékhatás voltak a legkeresettebbek, a könyvek között a Kisasszonyok, a 365 nap és a Vaják kerültek az élre.

A sporteseményeknél a Magyarország–Izland mérkőzés és a kézilabda EB, a videójátékok közül pedig az Among Us és a Valorant érdekelték leginkább a magyar internetezőket.

„Az év keresései” idei listái jó néhány billió keresés adatai alapján készültek; a duplikációkat és a spameket törölték.